Loterij en kansspel

Wilt u als vereniging of stichting een openbare loterij organiseren en daarvoor loten verkopen? Dan heeft u een loterijvergunning nodig. Wilt u een ‘klein kansspel’ zoals een rad van fortuin of een kienavond organiseren? Dan moet u dit melden bij de gemeente.

Aanvragen

  • U vraagt de loterijvergunning aan met het aanvraagformulier loterijvergunning (PDF, 83.3 kB). U moet dit formulier ten minste 8 weken voor de loterij indienen bij de afdeling Uitvoering, Vergunningen van de gemeente Best.
  • U kunt de melding kansspel doen met het meldingsformulier kienen/rad van avontuur (PDF, 435.0 kB). U moet dit formulier ten minste 4 weken van tevoren indienen bij de afdeling Uitvoering, Vergunningen van de gemeente Best.

Voorwaarden

  • U moet in de aanvraag aangeven waarvoor de opbrengst van de loterij is bestemd (bijvoorbeeld voor de vereniging, stichting of een goed doel). We verlenen geen vergunning aan privépersonen.
  • Minimaal de helft van de opbrengst van de lotenverkoop gaat naar het doel van de loterij.
  • Het prijzengeld van de loterij (prijzen en premies) mag bij elkaar niet meer zijn dan € 4.500,00. Als het prijzengeld meer is dan € 4.500,00 moet u een vergunning aanvragen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.
  • Bij een kansspel mag het prijzengeld niet hoger zijn dan € 400,00 per serie of set en in totaal € 1.550,00 per bijeenkomst.

Prijs

Tarieven loterijvergunning en melding klein kansspel
Vergunning of melding Prijs 2022
Loterijvergunning leges € 36,45
Melding klein kansspel Gratis

Regels