Paspoort

Een Nederlands paspoort vraagt u aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. U kunt uw paspoort na 5 werkdagen persoonlijk zonder afspraak ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Is uw document eerder klaar? Dan ontvangt u als u wilt een bericht.

Afspraak maken

Let op: Bij minderjarigen (tot 18 jaar) gelden er andere regels.

Meenemen

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft. Ook als ze verlopen en niet ongeldig gemaakt zijn door de gemeente.
 • Een officiële pasfoto in kleur (goed gelijkend en niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen.
 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Voor kinderen tot 18 jaar (toestemming via DigiD)

U kunt vooraf via DigiD toestemming geven voor de aanvraag van een paspoort. Als beide ouders/gezaghebbenden dit doen, dan hoeft u of uw kind alleen nog bovenstaande zaken mee te nemen naar de afspraak. Als de gezaghebbende ouders digitaal toestemming hebben gegeven, hoeven zij niet mee te komen naar de afspraak.

Voor kinderen tot 18 jaar (toestemming via formulier)

 • Een ingevuld en ondertekend Formulier toestemming reisdocument minderjarige van beide ouders of van degene(n) die het gezag heeft/hebben
 • Van beide ouders/gezaghebbenden een origineel en geldig identiteitsbewijs (geen kopie).
 • Minimaal 1 ouder/gezaghebbende moet bij de aanvraag aanwezig zijn en ook het kind voor wie het paspoort bestemd is.

Prijs

Prijs paspoort
Voor wie Prijs Geldigheidsduur
0-17 jaar en vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort € 58,80 5 jaar
0-17 jaar (spoed) € 111,75 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 77,75 10 jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 130,70 10 jaar

Hoe lang duurt de aanvraag?

 • Na 5 werkdagen kunt u het paspoort ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. In veel gevallen is het document al eerder klaar. Als u dit wilt, noteren we uw mobiele-telefoonnummer. Zodra u het document kunt ophalen, ontvang u van ons een sms-bericht.
 • Spoedaanvraag nodig? Aanvragen voor 14.00 uur kunt u in principe de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.
 • U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort of identiteitskaart op te halen. Daarna wordt het document vernietigd.
  Wilt u na deze 3 maanden toch een paspoort of identiteitskaart? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

Kwijt of gestolen?

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Dan moet u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeven. U kunt dit online doorgeven of een afspraak maken om een nieuw paspoort aan te vragen.

Reizen met minderjarigen

Reist u met uw minderjarigen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de identiteitscontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Marechaussee.

2e Nederlands paspoort

Reist u voor uw beroep naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of heeft u tijdelijk geen paspoort vanwege een visumaanvraag? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. U vraagt het paspoort op afspraak aan bij de gemeente.

Voorwaarden:

 • U moet kunnen aantonen dat u in aanmerking komt voor een tweede paspoort door overlegging van bewijsstukken (bijvoorbeeld een boeking van een reis naar een conflictland waarvan een visum in het eerste paspoort zit of een boeking voor een reis én een bewijs dat het eerste paspoort voor het regelen van een visum elders is).
 • Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn

Bekijk ook

Op de website van de Rijksoverheid vindt u nog meer informatie over het Nederlandse paspoort.