Lees pagina voor

Paspoort

Een Nederlands paspoort vraagt u aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. U kunt uw paspoort na 5 werkdagen persoonlijk zonder afspraak ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Is uw document eerder klaar? Dan ontvangt u als u wilt een bericht.

Let op!Let op: Bij minderjarigen (tot 18 jaar) gelden er andere regels.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft. Ook als ze verlopen en niet ongeldig gemaakt zijn door de gemeente.
  • Een officiële pasfoto in kleur (goed gelijkend en niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen (Deze link gaat naar een externe website).
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Voor kinderen tot 18 jaar (toestemming via DigiD)

U kunt vooraf via DigiD toestemming geven voor de aanvraag van een paspoort (Deze link gaat naar een externe website). Als beide ouders/gezaghebbenden dit doen, dan hoeft u alleen nog bovenstaande zaken mee te nemen naar de afspraak. Minimaal 1 ouder/gezaghebbende moet bij de aanvraag aanwezig zijn en ook het kind voor wie het paspoort bestemd is.

Voor kinderen tot 18 jaar (toestemming via formulier)

  • Een ingevuld en ondertekend Formulier toestemming reisdocument minderjarige van beide ouders of van degene(n) die het gezag heeft/hebben.
  • Van beide ouders/gezaghebbenden een origineel en geldig identiteitsbewijs (geen kopie).
  • Minimaal 1 ouder/gezaghebbende moet bij de aanvraag aanwezig zijn en ook het kind voor wie het paspoort bestemd is.

Hoe lang duurt de aanvraag?

Kwijt of gestolen?

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Dan moet u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeven. U kunt dit online doorgeven of een afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website) om een nieuw paspoort aan te vragen.

Reizen met minderjarigen

Reist u met uw minderjarigen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de identiteitscontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het hier (Deze link gaat naar een externe website).

2e Nederlands paspoort

Reist u voor uw beroep naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of heeft u tijdelijk geen paspoort vanwege een visumaanvraag? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. U vraagt het paspoort op afspraak (Deze link gaat naar een externe website) aan bij de gemeente.

Voorwaarden:

Wijziging registratie geslacht

Heeft u besloten om uw geslacht te veranderen en heeft u een verklaring van de deskundige die u in uw transitie begeleid? U kunt het geslacht dan ook op de geboorteakte en in de gemeentelijke administratie (Basisregistratie Personen, BRP) laten wijzigen. U maakt hiervoor een afspraak bij de gemeente waar u geboren bent.

Bekijk ook

Op de website van de Rijksoverheid vindt u nog meer informatie over het Nederlandse paspoort.