Paspoort

Een Nederlands paspoort vraagt u aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. U kunt uw paspoort na 5 werkdagen persoonlijk zonder afspraak ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Is uw document eerder klaar? Dan ontvangt u als u wilt een bericht.

Vanwege de Brexit kunt u vanaf 1-10-2021 alleen nog met een paspoort naar het Verenigd Koninkrijk reizen. Een identiteitskaart is dan niet meer geldig. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Prijs

Prijs paspoort
Voor wie Prijs Geldigheidsduur
0-17 jaar en vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort € 56,55 5 jaar
0-17 jaar (spoed) € 107,45 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 74,75 10 jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 125,65 10 jaar

Hoe lang duurt de aanvraag?

  • Na 5 werkdagen kunt u het paspoort ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. In veel gevallen is het document al eerder klaar. Als u dit wilt, noteren we uw telefoonnummer en/of e-mailadres. Zodra u het document kunt ophalen, ontvang u van ons een bericht.
  • Spoedaanvraag nodig? Aanvragen voor 14.00 uur kunt u in principe de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen?

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Dan moet u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeven. U kunt dit online doorgeven of een afspraak maken om een nieuw paspoort aan te vragen.

Reizen met minderjarigen

Reist u met uw minderjarigen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Marechaussee.

2e Nederlands paspoort

Reist u voor uw beroep naar landen die met elkaar in conflict zijn? Of heeft u tijdelijk geen paspoort vanwege een visumaanvraag? Dan kunt u een tweede paspoort aanvragen. U vraagt het paspoort op afspraak aan bij de gemeente.

Voorwaarden:

  • U moet kunnen aantonen dat u in aanmerking komt voor een tweede paspoort door overlegging van bewijsstukken (bijvoorbeeld een boeking van een reis naar een conflictland waarvan een visum in het eerste paspoort zit of een boeking voor een reis én een bewijs dat het eerste paspoort voor het regelen van een visum elders is).
  • Uw eerste paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn

Bekijk ook

Op de website van de Rijksoverheid vindt u nog meer informatie over het Nederlandse paspoort.