Rijbewijs

Een rijbewijs aanvragen of vernieuwen doet u bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de aanvraag. U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen persoonlijk zonder afspraak ophalen. Is uw document eerder klaar? Dan ontvangt u als u wilt een bericht. Heeft u een gezondheidsverklaring nodig? Dit regelt u eenvoudig online bij het CBR. Of op afspraak bij de gemeente.

Online regelen

Rijbewijs

Afspraak maken

Gezondheidsverklaring rijbewijs

Direct regelen (€ 39,30)

Regelt u dit liever in het gemeentehuis? Maak dan een afspraak.

Meenemen

Rijbewijs

  • Bij 1ste aanvraag: een geldig identiteitsbewijs
  • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al heeft. Als het rijbewijs verlopen is moet u een geldig identiteitsbewijs meenemen.
  • Bij vermissing: een geldig identiteitsbewijs
  • Een pasfoto. Let op de eisen
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag

Gezondheidsverklaring rijbewijs

  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Prijs

Prijs rijbewijs
Soort document Prijs
Rijbewijs € 41,00
Rijbewijs met spoedaanvraag € 75,10
Gezondheidsverklaring voor een medische keuring € 39,30*

* of tarief vermeld op Gezondheidsverklaring

Hoe lang duurt de aanvraag

  • U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen afhalen bij de receptie van het gemeentehuis. In veel gevallen is het document al eerder klaar. Als u dit wilt, noteren we uw telefoonnummer en/of e-mailadres. Zodra u het document kunt ophalen, ontvang u van ons een bericht.
  • Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het in principe de volgende werkdag vanaf 11.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Vermissing rijbewijs

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Via de website van de RDW kunt u zelf online aangifte doen van vermissing. Hiervoor logt u in met DigiD. Heeft u geen DigiD of lukt de aangifte niet online? Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs kunt u ook bij de gemeente aangifte van vermissing doen.

Gezondheidsverklaring

Sommige bestuurders hebben een gezondheidsverklaring (en soms ook medische keuring) nodig voordat ze een rijbewijs kunnen aanvragen. Bijvoorbeeld als uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt, u een medische beperking heeft of als u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft. Kijk voor meer informatie over de gezondheidsverklaring op de website van het CBR.

Gezondheidsverklaring aanvragen

U kunt een Gezondheidsverklaring digitaal aanvragen via Mijn CBR. Als de aanvraag is goedgekeurd door het CBR en de gezondheidsverklaring (inclusief de keuring) goed is, dan krijgt de gemeente hiervan automatisch bericht. U hoeft de digitale gezondheidsverklaring dus niet zelf uit te printen om mee te nemen naar uw afspraak.

Als u 75 jaar of ouder bent, kunt u ook een afspraak maken om het formulier bij de gemeente te kopen.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen na het behalen van het rijbewijs alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren.

Het aanvragen van de begeleiderspas moet u doen voordat u het rijbewijs aanvraagt bij de gemeente. U krijgt dan de begeleiderspas toegestuurd. Kijk voor meer informatie op: Begeleiderspas/RDW.

Geldigheid

Geldigheid rijbewijs
Soort rijbewijs Geldigheidsduur
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar
Volwassenen tussen 65 en 70 jaar Geldig tot 75ste verjaardag
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal 5 jaar
Rijbewijs C, D 5 jaar (categorie C en D, de overige categorieën zijn 10 jaar geldig)

Bekijk ook

Voor alle informatie over het rijbewijs bekijkt u www.rdw.nl