Rijbewijs

Een rijbewijs aanvragen of vernieuwen doet u bij de gemeente of online bij RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Online aanvragen is tot 3 werkdagen sneller en bespaart u een extra bezoek aan het gemeentehuis. Een eerste rijbewijs kunt u alleen met een afspraak op het gemeentehuis aanvragen. Heeft u een gezondheidsverklaring nodig? Dit regelt u eenvoudig online bij het CBR.

Online aanvragen

Verloopt uw rijbewijs binnenkort? Of wilt u uw rijbewijs met een categorie uitbreiden? Dat kan nu ook online. De gemeente doet mee met een landelijke proef van RWD (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Let op: een eerste rijbewijs kunt u alleen met een afspraak op het gemeentehuis aanvragen.

Zo verlengt u online uw rijbewijs:

 1. Laat een pasfoto maken bij een RDW erkende fotograaf of in een door de RDW goedgekeurde fotocabine. Neem uw huidige rijbewijs (of rijbewijsnummer) mee.
 2. De fotograaf verstuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar RDW. Binnen een paar minuten krijgt u een e-mail.
 3. Volg de instructies in de e-mail en verleng uw rijbewijs op de website van RDW. U heeft hierbij de DigiD-app met ID-check nodig en de app van uw bank om te betalen met iDeal.
 4. Na 2 werkdagen ontvangt u een e-mail dat het rijbewijs voor u klaarligt bij het gemeentehuis. Hiervoor is geen afspraak nodig.

Online aanvragen is alleen mogelijk als u voldoet aan de voorwaarden van RDW. De volgende aanvragen kunt u niet online doen: een eerste rijbewijs, een groot rijbewijs (met vrachtwagen en/of bus erop), een rijbewijs waarvoor u een medische verklaring nodig heeft, als u 75 jaar of ouder bent, als uw rijbewijs vermist of gestolen is.

Bekijk de instructievideo van RDW voor meer informatie.

Aanvragen bij de gemeente

Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de aanvraag. U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen persoonlijk zonder afspraak ophalen. Is uw document eerder klaar? Dan ontvangt u een bericht als u dat wilt.

Afspraak maken

Meenemen

Rijbewijs

 • Bij 1ste aanvraag: een geldig identiteitsbewijs
 • Bij vernieuwing (verlenging): het rijbewijs dat u al heeft.
 • Bij vermissing: een geldig identiteitsbewijs
 • Een officiële pasfoto in kleur (goed gelijkend en niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen
 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag

Gezondheidsverklaring als uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt

 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Prijs

Rijbewijs

Prijs rijbewijs
Soort document Prijs
Rijbewijs € 51,10
Rijbewijs met spoedaanvraag € 90,75
Gezondheidsverklaring voor een medische keuring 75+ € 44,50*

* of tarief vermeld op Gezondheidsverklaring

Hoe lang duurt de aanvraag

 • U kunt uw rijbewijs uiterlijk na 5 werkdagen afhalen bij de receptie van het gemeentehuis. In veel gevallen is het document al eerder klaar. Als u dit wilt, noteren we uw telefoonnummer en/of e-mailadres. Zodra u het document kunt ophalen, ontvang u een bericht.
 • Heeft u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het in principe de volgende werkdag vanaf 11.00 uur afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Vermissing rijbewijs

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Via de website van de RDW kunt u zelf online aangifte doen van vermissing. Hiervoor logt u in met DigiD. Heeft u geen DigiD of lukt de aangifte niet online? Bij de aanvraag van een nieuw rijbewijs kunt u ook bij de gemeente aangifte van vermissing doen.

Gezondheidsverklaring

Sommige bestuurders hebben een gezondheidsverklaring (en soms ook medische keuring) nodig voordat ze een rijbewijs kunnen aanvragen. Bijvoorbeeld als uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt, u een medische beperking heeft of als u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus nodig heeft. Kijk voor meer informatie over de gezondheidsverklaring op de website van het CBR.

Gezondheidsverklaring aanvragen

Als de aanvraag is goedgekeurd door het CBR en de gezondheidsverklaring (inclusief de keuring) goed is, dan krijgt de gemeente hiervan automatisch bericht. U hoeft de digitale gezondheidsverklaring dus niet zelf uit te printen om mee te nemen naar uw afspraak.

Direct regelen

Als uw rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag verloopt, kunt u ook een afspraak maken om het formulier bij de gemeente te kopen.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren tot 18 jaar mogen na het behalen van het rijbewijs alleen rijden onder begeleiding van een coach. U moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren.

Het aanvragen van de begeleiderspas moet u doen voordat u het rijbewijs aanvraagt bij de gemeente. U krijgt dan de begeleiderspas toegestuurd. Kijk voor meer informatie op: Begeleiderspas/RDW.

Geldigheid

Geldigheid rijbewijs
Soort rijbewijs Geldigheidsduur
Volwassenen jonger dan 65 jaar 10 jaar
Volwassenen tussen 65 en 70 jaar Geldig tot 75ste verjaardag
Volwassenen tussen 70 en 75 jaar 5 jaar
Volwassenen van 75 jaar en ouder Maximaal 5 jaar
Rijbewijs C, D 5 jaar (categorie C en D, de overige categorieën zijn 10 jaar geldig)

Bekijk ook

Voor alle informatie over het rijbewijs bekijkt u www.rdw.nl

Wilt u de inlogfunctie overheidswebsites gebruiken?

Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. Lees er meer over op de website van DigiD.