Lees pagina voor

Kansspelautomaten

Wilt u een kansspelautomaat in uw horecagelegenheid plaatsen? Dan heeft u een aanwezigheidsvergunning nodig. Volgens de landelijke regelgeving maken we hierbij onderscheid tussen hoogdrempelige, laagdrempelige en samengestelde horeca-inrichtingen.

Soorten horeca-inrichtingen

Hoogdrempelige horecaondernemingen (bijvoorbeeld café's en restaurants)

Hierbij geldt dat het bedrijf in het bezit is van een geldige Alcoholwetvergunning; dat er geen andere activiteiten plaatsvinden die een eigen stroom bezoekers trekken (zoals bijvoorbeeld in een bowlingcentrum) en dat de activiteiten zich vooral richten op mensen van 18 jaar en ouder. Een hoogdrempelige horecaonderneming mag maximaal 2 kansspelautomaten plaatsen

Laagdrempelige horecaondernemingen (bijvoorbeeld cafetaria’s, ijssalons of lunchrooms)

Deze horecaondernemingen krijgen géén vergunning voor kansspelautomaten.

Samengestelde horecaondernemingen (bijvoorbeeld café's of restaurants met een cafetariagedeelte)

Onder bepaalde voorwaarden mogen samengestelde horecaondernemingen een kansspelautomaat plaatsen in het hoogdrempelige deel van de inrichting. De verschillende delen moeten volledig van elkaar gescheiden zijn en de bezoekers van het laagdrempelige deel mogen geen directe toegang hebben tot het hoogdrempelige deel. Verder moet er een afgesloten voorhal zijn met aparte ingangen naar het hoogdrempelige en het laagdrempelige deel

Aanvragen

Aanvragen van een aanwezigheidsvergunning voor kansspelautomaten doet u via het Aanvraagformulier voor vergunning speelautomaten (PDF, 431.7 kB). Het ingevulde formulier stuurt u per mail naar vergunningen@gembest.nl. Als bijlage voegt u toe:

Kosten

Het aanvragen van een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten (voor onbepaalde tijd) kost:

Veilig e-mailen

Om veilig vertrouwelijke informatie of grote bestanden te kunnen delen, gebruiken we Cryptshare. Wilt u vertrouwelijke informatie of grote bestanden met ons delen? Maak dan gebruik van https://bestand.gemeentebest.nl (Deze link gaat naar een externe website).

Afhandeling

De gemeente beslist binnen 8 weken op uw aanvraag.

Voorwaarden leidinggevende

Let op: de vergunning staat op naam van de ondernemer. Als er een nieuwe ondernemer in het bedrijf komt, vervalt de vergunning.
De gemeente verleent geen vergunningen voor kansspelautomaten aan personen die onder curatele staan; in enig opzicht van slecht levensgedrag zijn; in een psychiatrisch ziekenhuis opgenomen zijn; ter beschikking gesteld zijn en/of gedetineerd zijn.

Regels

De regels voor een aanwezigheidsvergunning kansspelautomaten vindt u in de Wet op de Kansspelen (Deze link gaat naar een externe website), met name de artikelen 30 tot en met 30d, en het Speelautomatenbesluit (Deze link gaat naar een externe website).