Lees pagina voor

Duurzaam bouwen

Met het duurzaam (ver)bouwen van uw woning bedoelen we het besparen van energie, het verminderen van milieu impact, het bevorderen van gezondheid, het verbeteren van de gebruikskwaliteit en het verhogen van de waarde van uw woning in de toekomst. Voor een toekomstbestendige en energiezuinige (nieuwbouw)woning adviseren wij om het instrument GPR-gebouw te (laten) gebruiken.

Wat is duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen betekent woningen ontwikkelen en gebruiken met respect voor mens en milieu, voor nu én voor volgende generaties. Het gaat niet alleen om energiebesparing, maar bijvoorbeeld ook om gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners; een gezond binnenmilieu en het ontwerpen van de woning op een manier dat deze in de toekomst bruikbaar en waardevast blijft.

GPR-gebouw

Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een woning moet u een zogenaamde milieuprestatieberekening aanleveren als de woning een gebruiksoppervlak heeft dat groter is dan 100 m2 (meer informatie op de website van de Rijksoverheid (Deze link gaat naar een externe website)). Volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving (Deze link gaat naar een externe website) kunt u zelf kiezen voor een berekeningsmethodiek.

De gemeente adviseert als u ervoor kiest om GPR-gebouw als methode te gebruiken. Dit is een instrument dat u en uw bouwteam helpt om inzicht te krijgen in hoe duurzaam keuzes in het ontwerp zijn. De gemeente stelt dit gratis beschikbaar via de website van GPR Bouw. (Deze link gaat naar een externe website) Uw architect kan een toegangscode aanvragen door te mailen naar vergunningen@gembest.nl (geef de voor- en achternaam en het e-mailadres door waarvoor de toegangscode moet worden aangemaakt).

Per 1 januari 2024 is veel wetgeving gewijzigd. Mogelijk zijn deze wijzigingen nog niet doorgevoerd in de tekst en ziet u een oude versie van de tekst. Raadpleeg bij twijfel de pagina Omgevingswet of bel ons op 14 0499. Wij werken er aan om zo snel mogelijk de wijzigingen door te voeren.