Lees pagina voor

Zwerfafval

Zwerfafval is afval dat niet in de afvalbak terechtkomt. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingen (zoals snoepwikkels, blikjes en patatbakjes). We zorgen er graag samen met u voor zorgen dat straten, pleinen, parken en buitengebieden in Best schoon blijven. Dat is voor iedereen prettiger.

Wat doet de gemeente?

Wij doen er zelf alles aan om zwerfafval te voorkomen. Bijvoorbeeld door extra grote afvalbakken te plaatsen op plekken waar mensen veel weggooien. Maar we doen ook ieder jaar mee aan de Nationale Opschoondag in maart en de World Cleanup Day in september. Dit zijn dagen waarop we zoveel mogelijk zwerfafval opruimen met inwoners, scholen, bedrijven, verenigingen en sportclubs. Wij zorgen die dag voor materialen, zoals grijpers, vuilniszakken, handschoenen en hesjes en halen de volle zakken met afval op.

Wat kunt u zelf doen?

Verschillende (groepjes) inwoners helpen de gemeente en ruimen zelf zwerfafval op.

Word ook vrijwilliger

De gemeente werkt voor het opruimen van zwerfafval met ruim 200 ZAP-vrijwilligers (ZwerfAfvalPakkers). Wilt u uw buurt ook graag schoon en netjes houden? Sluit u dan aan bij de ZAP-vrijwilligers. De gemeente stelt opschoonmaterialen ter beschikking (handschoenen, afvalgrijpers, afvalzakken, afvalzakhouder en veiligheidshesjes) en haalt de volle afvalzakken met zwerfafval op. Interesse? Meld je aan via de knop hieronder aan!

Ik meld me aan (Deze link gaat naar een externe website)

Jonge afvalhelden

Met een educatieprogramma leren wij jongeren van basisscholen tussen 7 en 12 jaar dat afval op straat gooien echt niet oké is. Via een interactieve gastles en een opschoonactie in de wijk leren de leerlingen over het belang van een schone omgeving en natuur. Heeft u ook interesse in een gastles over zwerfafval op uw school? Meld u aan via e-mail: teamschoon@debries.eu.

Supporter van Schoon

U kunt ook meedoen met de landelijke actie Supporter van Schoon (Deze link gaat naar een externe website). Je kunt hiervoor op verschillende manieren in actie komen.