Lees pagina voor

Natuur en groen

Hoe houden we onze omgeving klimaatbestendig? Lees wat wij als gemeente doen én wat u zelf kunt betekenen op dit gebied.

Klimaatstresstesten: het klimaat verandert

Het weer wordt extremer, de natte periodes natter en de droge periodes droger. Maar wat betekent dit extreme weer voor Best? In het rapport Klimaatstresstesten Best (PDF, 1.1 MB) leest u in het kort wat dit betekent voor wateroverlast, hitte en droogte.

Dit doet de gemeente: regenwater vasthouden, minder stenen en meer groen

Als het hard regent, verdwijnt veel regenwater in het riool. Dat is niet handig. Regenwater is immers schoon; dat hoef je helemaal niet te zuiveren. Het riool kan die hevige regen niet aan. Bovendien: als we dat schone regenwater vasthouden, kunnen we het goed gebruiken als het lang droog is. Daarom koppelen we regenwater af van het riool, zodat het regenwater in de bodem kan zakken of kan verdampen. We werken ook aan het veranderen van de straten; zodat er minder stenen en meer planten en bomen komen.

Dit kunt u zelf doen

U kunt meehelpen aan een klimaatbestendige leefomgeving. Bijvoorbeeld door in de tuin te kiezen voormeer groen en minder tegels. Zo maakt u van uw tuin een paradijs voor uzelf, insecten en dieren. En bent u beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering.