Lees pagina voor

Laadpalen

Met een elektrische auto rijdt u stiller, schoner en duurzamer. De CO₂-uitstoot is ongeveer 50% lager dan die van een benzine- of dieselauto. Daarom willen we voldoende openbare laadpalen in Best, zodat u altijd uw elektrische auto kan opladen.

Laadpalen in Best

Kijk op www.oplaadpalen.nl (Deze link gaat naar een externe website) waar alle openbare laadpalen staan in Best. Voer rechtsboven uw straatnaam in en dan ziet u meteen of een laadpaal op dat moment vrij is. Laadt uw voertuig bij voorkeur op bij een oplaadpunt vlakbij uw woning. Zoekt u meer informatie over de laadvoorzieningen voor elektrische voertuigen in de openbare ruimte? Bekijk hier de beleidsregels (Deze link gaat naar een externe website).

Laadpaal aanvragen

Bent u een inwoner of ondernemer in Best en wilt u ook graag een oplaadpaal in de buurt? Dat kan. Voor de aanvraag gelden de volgende voorwaarden:

U kunt kosteloos een laadpaal aanvragen bij Vattenfall via het Aanvraagformulier publieke oplaadpaal (Deze link gaat naar een externe website). Dit bedrijf neemt uw aanvraag in behandeling en plaatst de oplaadpalen in opdracht van de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Parkeren bij laadpalen

Het parkeervak bij een laadpaal is gereserveerd voor het opladen van een elektrische auto. Dit betekent dat u er alleen mag parkeren als uw auto er oplaadt.

Aanvragen laadpas

Om uw elektrische auto op te laden heeft u een laadpas nodig. Ga naar www.laadpas.com (Deze link gaat naar een externe website) om een laadpas aan te vragen.

Wilt u meer informatie over elektrisch rijden en laadpalen? Kijk dan op de website van Milieu Centraal (Deze link gaat naar een externe website).

Kabelgoottegels

Het is niet toegestaan om uw laadkabel over de stoep of weg te leggen. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties in het verkeer en voor struikelgevaar op de stoep. Met een kabelgoot is het voor inwoners van Best zonder een eigen oprit bij de woning toch mogelijk om de elektrische auto op te laden. U dient hiervoor zelf een laadstation op eigen terrein te hebben. De parkeerplaats voor uw woning is en blijft een openbare parkeerplaats. Wij adviseren u om uw buren vooraf te informeren over de kabelgoottegel en vragen om hier rekening mee te houden. Hiermee is de kans het grootst dat de parkeerplaats bij de kabelgoottegel beschikbaar is.

U kunt in de Beleidsregels laadvoorzieningen voor elektrische voertuigen in de openbare ruimte (Deze link gaat naar een externe website) onder artikel 8 zien of u in aanmerking komt voor een kabelgoot. Komt u in aanmerking, dan stuurt u een mail naar oplaadpunten@gembest.nl. Vermeld in de mail uw naam, adres en postcode en optioneel uw telefoonnummer. Geef ook het aantal meters tussen uw voortuin en de parkeerplaats door. Wij ontvangen graag een foto van de locatie (foto van de stoep, tussen voortuin en parkeerplaats). De foto kunt u zelf maken en als bijlage bij uw mail meesturen.

De gemeente beoordeelt binnen uiterlijk drie weken uw aanvraag en legt bij goedkeuring de kabelgoottegel(s) aan. Er zitten kosten verbonden aan de kabelgoottegel(s). Deze kosten bestaan onder andere uit administratiekosten, de materialen en de aanleg van de kabelgoottegel(s). Bij de beoordeling van uw aanvraag laten wij u ook weten wat de kosten zijn.

Hebt u vragen over de kabelgoottegel, dan kunt u gerust mailen naar het Team Oplaadpunten via oplaadpunten@gembest.nl.