Energietoeslag voor lagere inkomens

Op 3 oktober besloot de Eerste Kamer over de energietoeslag 2023. Gemeente Best mag opnieuw een energietoeslag verstrekken van € 1.300,-.

Automatische betaling

Heeft u een uitkering PW/IOAW van ons? En bent u geen kostendelende medebewoner of heeft u een AOW met AIO-uitkering? dan zult u de energietoeslag in december 2023 automatisch ontvangen. U hoeft hier verder niets voor te doen.

Aanvragen Energietoeslag 2023

Behoort u niet tot bovenstaande doelgroep? U krijgt dan niet automatisch de Energietoeslag 2023. U kunt vanaf 1 januari 2024 de Energietoeslag 2023 aanvragen door op de blauwe knop hieronder te klikken. Voor hulp bij aanvragen kunt u terecht bij Bestwijzer. U kunt de eenmalige Energietoeslag 2023 aanvragen t/m 31 mei 2024.

Energietoeslag 2023 aanvragen

Wijziging kostendelers

Bent u een kostendelende medebewoner, staat het energiecontract niet op uw naam en betaalt u de energierekening niet? Dan heeft u geen recht op de Energietoeslag 2023. De persoon in uw huishouden, die het energiecontract op naam heeft staan en de energierekening betaalt, kan wel een energietoeslag 2023 aanvragen.

Tijdelijk noodfonds energie

De gemeente Best heeft een tijdelijk noodfonds. Komt u in financiële problemen door bijv. hogere energiekosten, dan kunt u zich aanmelden bij Lumens via aanmeldingenbest@lumenswerkt.nl of via telefoonnummer (0499) 77 01 00.

Voorwaarden energietoeslag 2023

  • U bent 21 jaar of ouder.
  • U woont in de gemeente Best.
  • U heeft in de maand voorafgaand aan uw aanvraag een (gezamenlijk) inkomen dat niet hoger is dan 120% van de voor u geldende bijstandsnorm.
  • U woont niet in een instelling of de instelling waar u woont brengt energiekosten bij u in rekening.
  • U heeft geen recht op studiefinanciering.
  • U staat niet ingeschreven in de gemeentelijke basisregistratie personen met alleen een briefadres.
  • U heeft niet eerder de energietoeslag 2023 (in een andere gemeente) ontvangen.
  • U bent geen kostendelende medebewoner of u bent de hoofdbewoner, het energiecontract staat op uw naam en u betaalt de energierekening.

Inkomensgrenzen

Uw vermogen (bezittingen/spaargeld) telt niet mee voor de aanvraag.

Wij kijken naar uw inkomen van de volledige kalendermaand voorafgaand aan de peildatum. Bij wisselende inkomsten kijken wij naar uw gemiddelde inkomen van de 3 volledige kalendermaanden voorafgaand aan de peildatum. Voor ondernemers geldt: het laatste volledige kwartaal voorafgaand aan de peildatum.

Peildatum: datum eerste dag van de maand waarin u de aanvraag doet.

Inkomensgrenzen
Alleenstaand Gehuwd/samenwonend
Ouder dan 21 jaar tot pensioengerechtigde leeftijd € 1.463,57 € 2.090,81
Pensioengerechtigde leeftijd € 1.625,36 € 2.202,84

Heeft u hulp nodig bij de aanvraag?

U kunt dan een afspraak maken bij Bestwijzer voor de formulierenbrigade via telefoonnummer (0499) 77 01 00.

Let op berichten van oplichters

Er gaan nepberichten van oplichters rond met een link om energietoeslag aan te vragen. Heeft u zo’n bericht ontvangen? Klik niet op de link of bijlage en verwijder het bericht. U kunt energietoeslag alléén aanvragen bij Gezond Verzekerd. U komt daar met de ‘Start de aanvraag’-knop op deze pagina.

Duurzame tips om energie te besparen

Energie besparen is nu belangrijker dan ooit. Wist u dat u met kleine maatregelen en tips al kunt besparen op uw energierekening? Of dat een energiezuinige led lamp voor veel sfeer in huis kan zorgen? Gemeente Best, Regionaal Energieloket en vereniging Best Duurzaam helpen u graag op weg. Kijk voor meer informatie op onze pagina Duurzaam Best.