Onderscheidingen

U kunt iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding, gemeentelijke onderscheiding of een jeugdlintje.

Koninklijke onderscheiding

Iemand voordragen voor de Lintjesregen van 2025?

Verenigingen, bedrijven, organisaties en individuele personen kunnen iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding. Kent u iemand, die in uw ogen een lintje verdient? Neem dan voor 1 mei 2024 contact op met Jerica Rademaekers en Claire van Schayk van het bestuurssecretariaat van de gemeente via telefoonnummer 0499 360 970.

U krijgt dan informatie over de aanvraagprocedure en zij leggen u uit hoe u de aanvraag bij de gemeente kunt indienen. Zo bent u zeker op tijd en weet u ook dat u het verzoek niet voor niets indient.

Begin op tijd met de aanvraag

Het verwerken van de informatie voor de aanvraag van een lintje duurt meerdere maanden. Zorg ervoor dat u alle informatie compleet met bijlagen op tijd aanlevert. Laatst mogelijke aanlevering van het complete dossier is 30 juni 2024.

U kunt de aanvraag zelf doen via het online aanvraagformulier.

Heeft u hulp nodig met het aanvraagformulier of lukt het niet? Neem dan contact op met Jerica Rademaekers en Claire van Schayk via telefoonnummer 0499 360 970.

Tussentijds iemand voordragen voor een lintje

Zorg ervoor dat u op tijd begint met de aanvraag. Voor een bijzondere gelegenheid (buiten de jaarlijkse lintjesregen om) geldt namelijk een doorlooptijd van 6 maanden. Neem hiervoor contact op met Jerica Rademaekers en Claire van Schayk via telefoonnummer 0499 360 970.

Voorwaarden en extra informatie

De voorwaarden voor de aanvraag zijn:

  • De persoon die u voordraagt, moet in Best wonen.
  • De persoon moet bijzondere verdiensten voor de samenleving hebben of hebben gehad.
  • In de afgelopen 25 jaar 15 tot 20 jaar vrijwilligersactiviteiten hebben verricht.
  • De afgelopen 5 jaar als vrijwilliger actief zijn geweest.
  • Voldoet de persoon niet helemaal aan bovenstaande criteria, neem dan contact met ons op.

Bekijk hier meer informatie over de lintjesregen en het voordragen van personen voor een lintje.

Jeugdlintje

Het jeugdlintje is een onderscheiding die elk jaar een week voor Koningsdag wordt uitgereikt aan 1 of meer kinderen of jongeren die een 'uitzonderlijke daad' hebben verricht. Bekijk de uitgebreide informatie over het jeugdlintje.