Handhavingsacties (brom-/snor-)fietsen

Uw (brom-/snor-) fiets mag maximaal 14 aaneengesloten dagen in Best staan, dus ook in de fietsenstalling bij het station en in deze omgeving. Om ervoor te zorgen dat er voldoende stallingsruimte blijft, voert de gemeente handhavingsacties uit. In het stationsgebied buiten de fietsenstalling geldt een parkeerverbod. Hier handhaven we ook.

In de overdekte fietsenstalling station (maximaal 14 dagen)

  • In de openbare overdekte fietsenstalling van het station mag u uw (brom-/snor-) fiets 14 aaneengesloten dagen gratis stallen.
  • Als u uw (brom-/snor-) fiets langdurig onbeheerd stalt in deze fietsenstalling is er weinig tot geen ruimte meer voor andere (brom-/snor-) fietsen.
  • Om voldoende capaciteit te houden, zijn er handhavingsacties in de fietsenstalling van het station.

Stationsgebied buiten de overdekte fietsenstalling (plaatsingsverbod)

  • In het stationsgebied buiten de fietsenstalling geldt een parkeerverbod voor (brom-/snor-) fietsen.
  • (Brom-/snor-) fietsen moeten met een wiel in de fietsenrekken staan. (Brom-/snor) fietsen moeten in de daarvoor aangewezen plaatsen worden gestald.
  • Verkeerd geparkeerde (brom-/snor-) fietsen leiden tot een rommelig straatbeeld, gevoel van onveiligheid en overlast.
  • We houden regelmatig handhavingsacties in het stationsgebied buiten de fietsenstalling.

Handhaving

  • Uw (brom-/snor-) fiets krijgt eerst een waarschuwingslabel. Hierop staat hoe u kunt voorkomen dat uw (brom-/snor-) fiets verwijderd of beboet wordt.
  • Tegen langdurig of verkeerd geplaatste (brom- en snor) fietsen treden wij strafrechtelijk op. U riskeert een boete wanneer u deze verkeerd parkeert.
  • (Brom-/snor-) fietsen worden door ons verwijderd. Op de dag dat we feitelijk bestuursdwang toepassen, krijgen de (brom-/snor-) fietsen waar het over gaat het label Last onder bestuursdwang. De last (=opdracht) vermeldt de overtreding, de herstelmaatregel en een termijn waarbinnen u de gelegenheid krijgt om de overtreding ongedaan te maken. Voor langdurig gestalde (brom-/snor-) fietsen is deze termijn 2 dagen; voor verkeerd geplaatste (brom-/snor-) fietsen geldt een termijn van 2 uur waarbinnen de (brom-/snor-) fiets verwijderd moet zijn.
  • Na deze termijn verwijdert de gemeente deze (brom-/snor-) fietsen. Ze worden 13 weken opgeslagen.
  • Als uw (brom-/snor-) fiets weg is, komt u eerst naar het gemeentehuis. We bekijken samen met u of uw (brom-/snor-) fiets daadwerkelijk verwijderd is bij de handhavingsactie. Binnen de termijn van 13 weken kunt u de (brom-/snor-) fiets na betaling van de kosten weer terugkrijgen. Let op: het kan meerdere dagen duren voordat u uw (brom-/snor-) fiets terug heeft.

Prijs

Handhavingsacties fietsen

Om uw (brom-/snor-) fiets terug te krijgen, moet u kosten betalen in het gemeentehuis. De kosten van de uitvoering zijn de kosten voor het labelen, verwijderen en opslaan van de (brom-/snor-) fiets. De kosten zijn € 30,00 voor een fiets. Om de kosten te betalen, maakt u een afspraak via telefoonnummer 14 0499. U kunt ook online een afspraak maken.

Meenemen naar de afspraak

  • Een bewijs (bijvoorbeeld: een sleutel) om aan te tonen dat u de eigenaar van de (brom-/snor-) fiets bent
  • Een geldig identiteitsbewijs

Als u de kosten betaald heeft, krijgt u een betalingsbewijs van de gemeente. Met dit betalingsbewijs kunt u vervolgens uw (brom-/snor-) fiets ophalen bij kringloopbedrijf Het Goed in Best.

Bezwaar

Bij het betalingsbewijs ontvangt u van ons een besluit. Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Dit doet u binnen 6 weken na de verzenddatum van dit besluit.