Wat vindt u van onze website?

  • Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig
  • Rode smiley (negatief) Slecht

Wmo-ondersteuning

Heeft u behoefte aan ondersteuning, zorg of hulp en kunt u die niet krijgen van kinderen, familie, buren of vrijwilligers? Maak dan een afspraak met een klantmanager van de gemeente voor informatie over de mogelijkheden.

U kunt ook gebruik maken van het Contactformulier Zorg en ondersteuning. We maken dan een afspraak met u om uw aanvraag te bespreken en samen met u vast te stellen welke ondersteuning u nodig heeft.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

De gemeente organiseert de ondersteuning voor inwoners met een beperking of chronische aandoening die zelfstandig wonen. Redt u het niet op eigen kracht of met familieleden, buren of vrienden die een handje helpen? Dan kunt u rekenen op (tijdelijke) ondersteuning vanuit de gemeente en haar partners. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Het gesprek met de Wmo-klantmanager

De Wmo-klantmanager bekijkt samen met u wat voor u de beste oplossing is. Dit is maatwerk en voor iedereen anders. We bekijken samen wat u zelf kunt en wat uw familie, buren of kennissen kunnen doen. We kijken ook of er algemene voorzieningen zijn die u kunnen helpen, bijvoorbeeld de maaltijdservice, een maatjesproject of de rolstoelpool (PDF, 272.0 kB).

Is uw probleem hiermee nog niet opgelost? Dan kijken we of een Wmo-maatwerkvoorziening mogelijk is. Bijvoorbeeld begeleiding thuis, dagbesteding, huishoudelijke ondersteuning (PDF, 153.7 kB), vervoer (zoals een scootmobiel, driewielfiets of taxi), een rolstoel, woonvoorzieningen (zoals een aanpassing van uw woning, traplift of douchestoel) of kortdurend verblijf.

Zorg in natura of pgb

U kunt bij een maatvoorziening kiezen voor zorg in natura (u kiest een zorgverlener met wie de gemeente een contract heeft) of een persoonsgebonden budget (u koopt zelf de zorg in). Voor de meeste voorzieningen betaalt u een eigen bijdrage. Die is afhankelijk van uw inkomen.

Tarieven eigen bijdrage Wmo 2018 (PDF, 41.5 kB)

Voorbereiding van het gesprek

Zet voor het gesprek wat zaken op een rij, zoals de dingen die goed gaan en die minder goed gaan en waarbij u ondersteuning nodig heeft. Denk ook na of er mensen in uw omgeving zijn die u met bepaalde zaken kunnen helpen. Het gesprek is vertrouwelijk en we garanderen uw privacy. Informatie uit het gesprek delen we alleen met andere hulpverleners als dat nodig is en als u hiervoor toestemming geeft.

Bekijk ook

Sluit het menu