Identiteitskaart

Een Nederlandse identiteitskaart vraagt u aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk zonder afspraak ophalen.

Afspraak maken

Meenemen

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten in uw bezit. Ook als ze zijn verlopen (en nog niet ongeldig gemaakt zijn door de gemeente)
  • Een recente pasfoto. Let op de eisen
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag

Kinderen jonger dan 12 jaar moeten daarnaast meenemen:

  • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag heeft: Formulier toestemming reisdocument minderjarige (PDF, 38.6 kB), geprint en ondertekend
  •  Een origineel geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag heeft

Let op! Degene voor wie de Nederlandse identiteitskaart bestemd is, moet zelf meekomen bij het aanvragen én bij het ophalen.

Prijs

Prijs identiteitskaart
Voor wie Prijs Geldigheidsduur
0 - 17 jaar € 28,60 5 jaar
0 - 17 jaar (spoed) € 76,15 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 50,65 10 jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 98,20 10 jaar

Hoe lang duurt de aanvraag?

  • Na 5 werkdagen kunt u de Nederlandse identiteitskaart (zonder afspraak) ophalen bij de receptie van het gemeentehuis.
  • Spoedaanvraag nodig? Aanvragen gedaan voor 14.00 uur kunt u in principe de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen?

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Dan moet u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeven. U kunt dit online doorgeven of een afspraak maken om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.

Reizen met kinderen?

Reist u met uw kinderen naar het buitenland en hebt u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Marechaussee.

Bekijk ook

Sluit het menu