Identiteitskaart

Een Nederlandse identiteitskaart vraagt u aan bij de gemeente waar u ingeschreven bent. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk zonder afspraak ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Is uw document eerder klaar? Dan ontvangt u als u wilt een bericht.

Afspraak maken

Let op: Bij minderjarigen (tot 12 jaar) gelden er andere regels.

Meenemen

 • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft. Ook als ze verlopen en niet ongeldig gemaakt zijn door de gemeente.
 • Een officiële pasfoto in kleur (goed gelijkend en niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen
 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag

Voor kinderen tot 12 jaar (toestemming via DigiD)

U kunt vooraf via DigiD toestemming geven voor de aanvraag van de identiteitskaart. Als beide ouders/gezaghebbenden dit doen, dan hoeft u alleen nog bovenstaande zaken mee te nemen naar de afspraak. Minimaal 1 ouder/gezaghebbende moet bij de aanvraag aanwezig zijn en ook het kind voor wie de identiteitskaart bestemd is.

Voor kinderen tot 12 jaar (toestemming via formulier)

 • Een ingevuld en ondertekend Formulier toestemming reisdocument minderjarige van beide ouders of van degene(n) die het gezag heeft/hebben
 • Van beide ouders/gezaghebbenden een origineel en geldig identiteitsbewijs (geen kopie)
 • Minimaal 1 ouder/gezaghebbende moet bij de aanvraag aanwezig zijn en ook het kind voor wie de identiteitskaart bestemd is

Prijs

Prijs identiteitskaart
Voor wie Prijs Geldigheidsduur
0 - 17 jaar € 37,95 5 jaar
0 - 17 jaar (spoed) € 90,90 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 70,30 10 jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 123,25 10 jaar

Hoe lang duurt de aanvraag?

 • Na 5 werkdagen kunt u de Nederlandse identiteitskaart (zonder afspraak) ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. In veel gevallen is het document al eerder klaar. Als u dit wilt, noteren we uw telefoonnummer en/of e-mailadres. Zodra u het document kunt ophalen, ontvang u van ons een bericht.
 • Spoedaanvraag nodig? Aanvragen gedaan voor 14.00 uur kunt u in principe de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.
 • U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort of identiteitskaart op te halen. Daarna wordt het document vernietigd.
  Wilt u na deze 3 maanden toch een paspoort of identiteitskaart? Dan moet u een nieuwe aanvraag doen en opnieuw betalen.

Kwijt of gestolen?

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen? Dan moet u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeven. U kunt dit online doorgeven of een afspraak maken om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.

Reizen met minderjarigen?

Reist u met uw minderjarigen naar het buitenland en hebt u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de identiteitscontrole op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het hier.

Bekijk ook

Op de website van de Rijksoverheid vindt u nog meer informatie over de Nederlandse identiteitskaart.