Lees pagina voor

Identiteitskaart

Een Nederlandse identiteitskaart vraagt u aan bij de gemeente waar u ingeschreven bent. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk zonder afspraak ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Is uw document eerder klaar? Dan ontvangt u als u wilt een bericht.

Let op!Let op: Bij minderjarigen (tot 12 jaar) gelden er andere regels.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft. Ook als ze verlopen en niet ongeldig gemaakt zijn door de gemeente.
  • Een officiële pasfoto in kleur (goed gelijkend en niet ouder dan 6 maanden). Let op de eisen (Deze link gaat naar een externe website)
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag

Voor kinderen tot 12 jaar (toestemming via DigiD)

U kunt vooraf via DigiD toestemming geven voor de aanvraag van de identiteitskaart (Deze link gaat naar een externe website). Als beide ouders/gezaghebbenden dit doen, dan hoeft u alleen nog bovenstaande zaken mee te nemen naar de afspraak. Minimaal 1 ouder/gezaghebbende moet bij de aanvraag aanwezig zijn en ook het kind voor wie de identiteitskaart bestemd is.

Voor kinderen tot 12 jaar (toestemming via formulier)

  • Een ingevuld en ondertekend Formulier toestemming reisdocument minderjarige van beide ouders of van degene(n) die het gezag heeft/hebben
  • Van beide ouders/gezaghebbenden een origineel en geldig identiteitsbewijs (geen kopie)
  • Minimaal 1 ouder/gezaghebbende moet bij de aanvraag aanwezig zijn en ook het kind voor wie de identiteitskaart bestemd is

Kosten

Prijs identiteitskaart
Voor wie Prijs Geldigheidsduur
0 - 17 jaar € 40,90 5 jaar
0 - 17 jaar (spoed) € 97,95 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 75,80 10 jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 132,85 10 jaar

Hoe lang duurt de aanvraag?

Kwijt of gestolen?

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen? Dan moet u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeven. U kunt dit online doorgeven of een afspraak maken (Deze link gaat naar een externe website)om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.

Reizen met minderjarigen?

Reist u met uw minderjarigen naar het buitenland en hebt u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de identiteitscontrole op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het hier (Deze link gaat naar een externe website).

Wijziging registratie geslacht

Heeft u besloten om uw geslacht te veranderen en heeft u een verklaring van de deskundige die u in uw transitie begeleid? U kunt het geslacht dan ook op de geboorteakte en in de gemeentelijke administratie (Basisregistratie Personen, BRP) laten wijzigen. U maakt hiervoor een afspraak bij de gemeente waar u geboren bent.

Bekijk ook

Op de website van de Rijksoverheid vindt u nog meer informatie over de Nederlandse identiteitskaart.