Identiteitskaart

Een Nederlandse identiteitskaart vraagt u aan bij de gemeente waar u ingeschreven bent. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk zonder afspraak ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Is uw document eerder klaar? Dan ontvangt u als u wilt een bericht.

Afspraak maken

Vanaf 1 oktober 2021 bent u voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) verplicht om een geldig paspoort te laten zien. U komt Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland dus niet meer binnen met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

Let op: Bij minderjarigen (tot 12 jaar) gelden er andere regels.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft. Ook als ze verlopen en niet ongeldig gemaakt zijn door de gemeente.
  • Een recente pasfoto. Let op de eisen
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag

Voor kinderen tot 12 jaar

  • Een ingevuld en ondertekend Formulier toestemming reisdocument minderjarige van beide ouders of van degene(n) die het gezag heeft/hebben
  • Van beide ouders/gezaghebbenden een origineel en geldig identiteitsbewijs (geen kopie)
  • Minimaal 1 ouder/gezaghebbende moet bij de aanvraag aanwezig zijn, en ook degene voor wie de identiteitskaart bestemd is

Prijs

Prijs identiteitskaart
Voor wie Prijs Geldigheidsduur
0 - 17 jaar € 36,45 5 jaar
0 - 17 jaar (spoed) € 87,35 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 67,55 10 jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 118,45 10 jaar

Hoe lang duurt de aanvraag?

  • Na 5 werkdagen kunt u de Nederlandse identiteitskaart (zonder afspraak) ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. In veel gevallen is het document al eerder klaar. Als u dit wilt, noteren we uw telefoonnummer en/of e-mailadres. Zodra u het document kunt ophalen, ontvang u van ons een bericht.
  • Spoedaanvraag nodig? Aanvragen gedaan voor 14.00 uur kunt u in principe de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen?

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen? Dan moet u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeven. U kunt dit online doorgeven of een afspraak maken om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.

Reizen met minderjarigen?

Reist u met uw minderjarigen naar het buitenland en hebt u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de identiteitscontrole op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Marechaussee.

Bekijk ook

Op de website van de Rijksoverheid vindt u nog meer informatie over de Nederlandse identiteitskaart.