Identiteitskaart

Een Nederlandse identiteitskaart vraagt u aan bij de gemeente waar u ingeschreven bent. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt de kosten bij de afspraak. U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen na de aanvraag persoonlijk zonder afspraak ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. Is uw document eerder klaar? Dan ontvangt u als u wilt een bericht.

Afspraak maken

Vanwege de Brexit kunt u vanaf 1-10-2021 alleen nog met een paspoort naar het VK (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland) reizen. Een identiteitskaart is dan niet meer geldig. Voor inwoners die onder het Terugtrekkingsakkoord vallen gelden andere regels. Lees hier meer over reizen naar het VK.

Let op: Bij minderjarigen (tot 12 jaar) gelden er andere regels.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die u heeft. Ook als ze verlopen en niet ongeldig gemaakt zijn door de gemeente.
  • Een recente pasfoto. Let op de eisen
  • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag

Voor kinderen tot 12 jaar

  • Een ingevuld en ondertekend Formulier toestemming reisdocument minderjarige van beide ouders of van degene die het gezag heeft.
  • Van beide ouders/gezaghebbenden een origineel en geldig identiteitsbewijs (geen kopie).
  • Minimaal 1 ouder/gezaghebbende moet bij de aanvraag aanwezig zijn, en ook degene voor wie de identiteitskaart bestemd is.

Prijs

Prijs identiteitskaart
Voor wie Prijs Geldigheidsduur
0 - 17 jaar € 32,90 5 jaar
0 - 17 jaar (spoed) € 83,80 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 64,00 10 jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 114,90 10 jaar

Hoe lang duurt de aanvraag?

  • Na 5 werkdagen kunt u de Nederlandse identiteitskaart (zonder afspraak) ophalen bij de receptie van het gemeentehuis. In veel gevallen is het document al eerder klaar. Als u dit wilt, noteren we uw telefoonnummer en/of e-mailadres. Zodra u het document kunt ophalen, ontvang u van ons een bericht.
  • Spoedaanvraag nodig? Aanvragen gedaan voor 14.00 uur kunt u in principe de volgende werkdag vanaf 11.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen?

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen? Dan moet u dit zo snel mogelijk aan ons doorgeven. U kunt dit online doorgeven of een afspraak maken om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.

Reizen met minderjarigen?

Reist u met uw minderjarigen naar het buitenland en hebt u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U hebt een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. U regelt het bij de Marechaussee.

Bekijk ook