Energiecoach helpt het verschil te maken

Dinsdag 13 juni 2023

In Best zijn 17 vrijwillige energiecoaches actief, die helpen bij besparen voor de energierekening én het milieu. Ad van de Loo is 1 van deze coaches, die op bezoek gaan bij mensen die energietoeslag ontvangen. Met zijn gratis hulp kunnen mensen flink besparen op de energierekening.

Volgens Ad begint zo’n bezoek bijna altijd op dezelfde manier. ‘Met een kopje koffie, dan kom je met elkaar in gesprek. Dat gesprek kan gaan over energiegebruik. Bijvoorbeeld het warmhouden van de hobbyruimte in de schuur of een leeslamp bij de gemakkelijke stoel. Maar vaak zijn mensen gewoon al blij dat ze hun verhaal kwijt kunnen.’

Hulp op maat

Op basis van het gesprek helpt de energiecoach met energiebesparende producten, zoals radiatorfolie, led-lampen of een brievenbusborstel. ‘Waar je het meeste bent, daar moet het licht en comfortabel zijn. Dat kan met eenvoudige maatregelen, waarbij je als energiecoach kan helpen bij het aanbrengen. Het is ook fijn voor mensen dat de gemeente dit gratis aanbiedt.’

Zelf energiecoach worden

Ad kan het iedereen aanraden om energiecoach te worden. ‘Het is zó mooi om te doen en je bepaalt je eigen agenda. Bovendien krijg je een cursus waar je zelf ook wat aan hebt. En je hoeft echt niet handig te zijn. Ik ben op de 13e geboren. Als ik het kan, dan kan iedereen het. De belangrijkste vaardigheid is dat je met mensen om kunt gaan. Ik zou zeggen: ga er open in, stel vragen en ben nieuwsgierig op een gezonde manier.’

Meer weten over vrijwilligerswerk als energiecoach?

Bezoek de website van LEVbest.

Energiecoach Ad op de bank bij een inwoner van Best. De koffie staat klaar.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS