Cursisten blikken terug op een interessante cursus Politiek Actief

Woensdag 28 april 2021

Op 24 maart startten 30 enthousiaste inwoners met de cursus ‘Politiek Actief’. In 5 digitale bijeenkomsten leerden zij onder andere meer over staatsinrichting, hoe de gemeentepolitiek werkt en de financiën van een gemeente. Ook maakten ze kennis met raadsleden van alle fracties tijdens de speeddates.

Cursisten Patrick v.d. Steen, Marie Annick Canoy - van Gemert, Joost Rietveld en Carla Winants vertellen over hun ervaring.

Nieuwsgierig naar lokale politiek

Patrick is zeer geïnteresseerd in de nationale politiek, maar had geen beeld bij de politiek op gemeentelijk niveau. Daarom heeft hij zich aangemeld. Patrick: “Ik was benieuwd naar wie er nu in de gemeenteraad zitten en of zij vinden dat zij echt iets kunnen betekenen voor de maatschappij.” Marie Annick werd door een vriend geattendeerd op de cursus. “Omdat ik eigenlijk altijd wel wil weten hoe dingen werken. In aanloop naar de landelijke verkiezingen, wilde ik graag weten hoe het dan op gemeentelijk niveau zit.” Voor Carla waren de ingewikkelde ambtelijke procedures en ook de regels hoe processen lopen een groot vraagteken. “Er was altijd al een aantrekkingskracht en interesse in het reilen en zeilen bij de gemeente. Ik wilde graag hier meer inzicht in krijgen en dat is voor de basiskennis gelukt.” Haar partner Joost was vooral benieuwd naar het besluitvormingsproces binnen de gemeente Best.

Geen echte oppositie in de raad van Best

Voor Carla was het een echte ‘eye-opener’ toen ze hoorde dat onze gemeenteraad geen oppositie heeft, maar dat alle partijen samenwerken om tot een goed beleid te komen. Ze krijgt de indruk dat dit leidt tot een betere sfeer en betere resultaten. Ook voor Joost was dit opvallend. Marie Annick sluit zich hierbij aan: “Het besluit dat er genomen wordt, is een raadsbesluit en geen coalitiebesluit. Eerlijk gezegd vind ik dat veel eerlijker, zo is echt iedereen vertegenwoordigd bij het nemen van beslissingen. Het schijnt niet vaak te gebeuren. Dat maakt me wel een beetje extra trots op Best.”

Debattraining en speeddates erg leuk

Patrick vond de speeddates met de raadsleden tijdens de cursus heel erg leuk. “Vooral omdat persoonlijke vragen vanuit ons beantwoord werden en de raadsleden ook graag wilden vertellen.” Carla en Joost vonden de training over debatteren het leukst. Carla: “Wat zijn de spelregels en hoe kan je een debat goed aanpakken. Je leert ook de valkuilen en de gemene tricks herkennen waardoor je beter kan aansluiten in een debat.” Marie Annick is te spreken over de technische informatie over de gemeente Best, zoals hoe de besluitvorming verloopt en wat de dagelijkse gang van zaken is.

Liever fysieke bijeenkomsten

Corona gooide roet in het eten. De bijeenkomsten vonden namelijk digitaal plaats en dat is volgens de cursisten toch iets minder fijn. Marie Annick: “Ik vond het soms juist heel prettig om gewoon vanuit thuis te kunnen luisteren naar alle informatie. Door de grote groep online was er echter geen echt individuele aandacht mogelijk en werd bijvoorbeeld het speeddaten vervangen door 2 groepen met vooraf ingestuurde vragen. Dat vond ik wel jammer, maar ook begrijpelijk.” Patrick vult aan: “Wanneer deze cursus live gegeven wordt, weet ik zeker dat er meer interactie is en zouden debat en speeddates nóg leuker zijn geweest... maar helaas kunnen we hier niets aan doen. We hebben er het Beste van gemaakt.”

Meer interesse in politiek

Alle 4 de cursisten hebben meer interesse gekregen in de lokale politiek. Ze zijn aan het nadenken of ze ook daadwerkelijk politiek actief willen worden. Ze hebben in ieder geval een beter beeld gekregen van wat dit betekent. Patrick: “Wanneer je ook maar enige affiniteit hebt of voelt met politiek, kan ik deze cursus aanbevelen!”

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS