Deelnemers cursus Politiek Actief sluiten cursus af

Maandag 25 oktober 2021

De cursus Politiek Actief heeft voor het eerst sinds de coronapandemie weer fysiek plaatsgevonden. Afgelopen 5 weken maakten 30 cursisten kennis met de Nederlandse staatsinrichting en hoe de gemeente, gemeenteraad, en de gemeentefinanciën werken. Ook volgden ze een zeer interactieve debattraining. Woensdag 20 oktober was de laatste avondbijeenkomst in de Lidwinakerk. Hierbij werd onder andere dieper ingegaan op hoe de gemeenteraad vergadert. Aan het einde overhandigde burgemeester Hans Ubachs de certificaten aan de aanwezige cursisten.

Beter beeld over wat de gemeente doet

De meeste inwoners die deelnamen aan de cursus Politiek Actief hadden al wel enige kennis over hoe de (Bestse) politiek in elkaar zat. Dat bleek ook wel uit het niveau van de vragen die gedurende de cursus gesteld werden. Wat de meeste cursisten aansprak, was de kennis die ze opdeden over de rol van de gemeente Best in actuele issues zoals de woningbouwnood, verduurzaming en arbeidsmigranten. Hierbij is Best ook afhankelijk van andere gemeenten, landelijke- en regionale bestuurslagen en samenwerkingsverbanden in de regio. Hoe dit precies loopt, is nu een stuk duidelijker voor de cursisten. Daarnaast werden de debattraining en de speeddates met lokale politici als hoogtepunt van de cursus ervaren.

Burgemeester waarschuwt: ‘Politiek werk is verslavend’

Burgemeester Ubachs overhandigde gisteravond de certificaten aan de cursisten en sloot de avond af met een waarschuwing. Ook hij was in 1994 met frisse ideeën benaderd om politiek actief te worden. “Het werk is verslavend”, vertelde hij. Hij riep de deelnemers op zich verder te oriënteren. ”In Best zijn momenteel 8 fracties actief, dus alle smaken zijn vertegenwoordigd.” Hij sprak de hoop uit de deelnemers vaker te ontmoeten. Misschien zelfs als raadslid na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. De gemeenteraad van Best krijgt er namelijk 2 zetels bij. Dit betekent dat er na de verkiezingen 23 raadsleden zijn.

Nieuwe cursus Politiek Actief

Bent u nieuwsgierig naar hoe de politiek werkt? Altijd handig om te weten voor uw werk, uw opleiding, uw buurt of uw vereniging. Op dit moment is nog niet bekend wanneer in 2022 de volgende cursus Politiek Actief start. Wanneer we met een nieuwe cursus starten, informeren wij u hierover uiteraard op tijd via de bekende (lokale) media.

Oudere berichten lezen in het archief

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS