Nieuwe bloemrijke graslanden in Best

Dinsdag 8 september 2020

De natuur en de biodiversiteit staan wereldwijd onder grote druk. In Nederland zijn insecten zoals vlinders en wilde bijen de laatste jaren dramatisch afgenomen. Dat heeft negatieve gevolgen voor het bestuiven van bloemen, maar ook van landbouwgewassen. Gemeente Best wil de biodiversiteit in de gemeente behouden en waar mogelijk verbeteren.

Bloemrijk grasland

Eind september – begin oktober realiseert gemeente Best daarom op 3 kansrijke locaties een bloemrijk grasland. Hiervoor worden 2 kale gazons en een afgestorven plantvak ‘ingewisseld’. Het gaat om een gazon tussen Boomheuvel – Ringweg, een gazon tussen Kanaaldijk – Johannes Verleunstraat en een plantvak in de bocht Brem – Bataweg. In totaal gaat het om bijna 3.000 m2 bloemrijk grasland. Alle 3 de plekken zien er in de eerste weken na aanleg nog kaal uit, maar nog voor de winter ontkiemen de meerjarige bloemen en kruiden. En bouwen zo een voorsprong op de concurrerende grassen die er van zelf in komen. Het ingezaaide bloemenmengsel bestaat uit inheemse bloemen en kruiden die van nature in Brabant voorkomen.

Goed voor bijen, hommels en vlinders

Vanaf 2021 profiteren bijen, hommels en vlinders van deze maatregel. Om de nieuwe bloemrijke graslanden in stand te houden, worden ze elk najaar een keer gemaaid. Het uitgebloeide zaad kan dan het jaar erop weer opnieuw ontkiemen.