Sociale terughoudendheid in Brabant

Woensdag 11 maart 2020

Op 10 maart maakten de voorzitters van de drie Veiligheidsregio’s in Brabant bekend welke maatregelen we in Brabant nemen vanwege het Coronavirus. Er is er een beroep op gedaan alle Brabanders om tot en met maandag 16 maart terughoudend te zijn met sociale contacten.

Als gemeente volgen wij de landelijke richtlijn en handelen wij naar de maatregelen die daarnaast speciaal voor de provincie Noord-Brabant gelden.

Welke maatregelen zijn er concreet genomen?

• Een verbod op alle evenementen met meer dan 1.000 deelnemers. Voor Best betekent dit concreet dat het evenement Pussy Lounge Winter Festival niet doorgaat!
  • Het matigen van sociale contacten en aangaan van alleen strikt noodzakelijke nieuwe sociale contacten.
  • Bescherm ouderen en kwetsbare extra.
  • Een oproep aan alle organisatoren van bijeenkomsten om de bijeenkomst te heroverwegen gezien bovenstaande oproep tot matigen van contacten.

Deze maatregelen gelden tot en met maandag 16 maart in lijn met het advies van het RIVM en wat minister-president Rutte maandag 9 maart communiceerde.

Wat betekent dit voor activiteiten in Best?

De overheid in Brabant doet een dringend beroep op organisatoren van bijeenkomsten of samenkomsten met meer dan 1.000 personen waarvoor geen evenementenvergunning nodig is. Denk hierbij aan concerten in poppodia en horecagelegenheden. Handel in de lijn van sociale terughoudendheid en gebruik het gezond verstand. Heroverweeg de activiteiten en vraag u hierbij af of ze absoluut noodzakelijk zijn!

Brabant gaat niet op slot. Bijvoorbeeld kroegen en musea blijven open. Als u daarheen gaat, neem dan uw verantwoordelijkheid en zoek daarna geen kwetsbare mensen zoals ouderen of zieken op.

Wat betekent dit voor (publieks)bijeenkomsten van de gemeente?

Deze zijn tot en met maandag 16 maart geannuleerd.
De weekmarkt op zaterdag 14 maart gaat wel door! Het gaat om een buitenactiviteit, die verschilt van sportactiviteiten. Sporters hebben gedurende de activiteit veelvuldig contact. Daarnaast maken ze na het sporten met meerderen tegelijk gebruik van doucheruimte en / of kantine.

Wij verzoeken bezoekers van de weekmarkt om de algemene richtlijnen in acht te nemen en voldoende afstand tot elkaar te houden.

Waar kunt u terecht voor meer informatie en vragen over evenementen en activiteiten?

We kunnen ons voorstellen dat deze maatregelen vragen oproepen bij organisatoren van evenementen en activiteiten. Op de website van de Rijksoverheid staan antwoorden op de veelgestelde vragen. Heeft u daarna nog vragen? Dan kunt u terecht bij de gemeente via het algemene telefoonnummer 14 0499. We hebben het antwoord misschien niet meteen, maar doen er alles aan om vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Waar kunt u terecht voor algemene informatie over het Coronavirus?

Voor alle vragen en actueel nieuws: Ga naar de website van de Rijksoverheid. Of neem contact op met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 8.00 en 20.00 uur).