Verbouwing de Bibliotheek Best goed op gang

Donderdag 28 maart 2024

Duurzaam, modern én toekomstbestendig. Met deze gedachte is in september 2023 gestart met de verbouwing van de Bibliotheek Best. De verbouwing van het pand aan het Raadhuisplein is intussen in volle gang en in een afrondende fase. Nu kunnen bezoekers nog t/m vrijdag 26 april naar de tijdelijke bibliotheek aan de Boterhoek 179. Daarna sluit de bibliotheek voor 1 week om de verhuizing te realiseren. Naar verwachting opent de vernieuwde bibliotheek op maandag 6 mei weer haar deuren aan het Raadhuisplein.

Duurzame oplossingen

In en rond de vernieuwde bibliotheek zijn straks diverse duurzame oplossingen terug te vinden. Zo wordt een groen (sedum)dak gelegd, zijn er warmtepompen en nieuwe radiatoren geplaatst en zijn de wanden door voorzetwanden voorzien van extra isolatie. In de oude ramen is driedubbele beglazing geplaatst en op het hoge dak worden zonnepanelen gelegd. De oude boekenkasten zijn opgeknapt en krijgen weer een plek in de vernieuwde bibliotheek. Ook de bestaande LED plafondverlichting wordt hergebruikt. Het pand heeft door de grote raampartijen een open uitstraling met veel daglichtinval. Daarmee wil de bibliotheek uitstralen dat de deuren voor iedereen openstaan. Voor de verbouwing van het gebouw is een subsidie voor duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) ontvangen.

Ruimte voor verschillende gebruikers

De bibliotheek biedt straks, naast het uitlenen van boeken voor kinderen en volwassenen, een plek met voldoende ruimte voor verschillende gebruikers. Zo komen er aparte ruimtes voor de activiteiten en spreekkamers voor diverse inloopspreekuren. Daarnaast is er, in tegenstelling tot de tijdelijke bibliotheek, weer veel ruimte beschikbaar voor activiteiten, zoals lezingen, cursussen en workshops. Ook is er een doorgang naar het naastgelegen Grand Café de Bank. Daar kunnen bezoekers naar toe om wat te eten en te drinken.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS