Buitenhaard of barbecue aan? Hou het gezellig voor uzelf en voor uw buurt!

Dinsdag 5 juli 2022

Wanneer u een terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Een terrashaard, vuurkorf of barbecue in de tuin zorgt voor schadelijke stoffen in de lucht, voor u en voor uw buren. Dat is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen hebben er extra last van. Hout en houtskool stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt.

Wil je toch de terrashaard, vuurkorf of barbecue aansteken?

Verminder de hoeveelheid schadelijke stoffen in uw tuin door anders te stoken. Stap bijvoorbeeld over op een elektrische barbecue.

Kent u de stookwijzer al?

Plaatselijk kan de luchtvervuiling bij windstil weer hoog oplopen. Bij windstil of mistig weer kunt u de terrashaard, vuurkorf en barbecue dus beter uitlaten. Kijk daarom altijd op de Stookwijzer voordat u gaat stoken en stook niet bij een stookalert.

Wist u dat …?

  • Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
  • Blootstelling aan houtrook directe klachten van de luchtwegen kan geven zoals hoesten en benauwdheid.
  • Er aanwijzingen zijn dat blootstelling aan houtrook leidt tot meer (ziekenhuisopnamen voor) hart- en vaataandoeningen.
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren en uw eigen woning kan binnendringen?
  • Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij!

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS