Dodenherdenking en Bevrijdingsceremonie

Vrijdag 29 april 2022

Dodenherdenking 4 mei

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. 

De dodenherdenking in Best vindt weer plaats bij het oorlogsmonument in het Kruispark. Harmonie St. Caecilia verzorgt de muzikale omlijsting van de herdenking en het St. Odulphusgilde is aanwezig. Zij brengen een vaandelgroet, begeleidt door tamboers. Ook een delegatie van de jeugdraad is aanwezig en legt een bloemstuk.

De herdenking start om 19.45 uur bij het oorlogsmonument in het Kruispark

We starten de herdenking met het spelen van muziek door harmonie St. Caecilia. Om 20.00 uur houden we twee minuten stilte. Het College en de Raad leggen na de stilte een krans bij het monument. Daarna volgen de leden van de Jeugdraad, de Veteranen, de Scoutinggroep ‘Oud Best’ met hun bloemen. Tot slot krijgen andere groepen en inwoners de mogelijkheid om bloemen neer te leggen.

Aansluitend leest de burgemeester na een kort memorandum (gedenkboek), de namen van de 46 Bestenaren, die door oorlogsgeweld zijn omgekomen, voorgelezen. De plechtigheid sluiten we af met muziek van Paulus Scháffer.

5 mei

Bevrijdingsceremonie en Bevrijdingsfestival

Het Comité Herdenkingen Best kiest ook dit jaar voor een ceremonie en een festival voor de viering van de vrijheid. De herdenkingsplechtigheid en het festival vinden plaats op het Dorpsplein.

Het (voor)programma start om 19.00 uur op het Dorpsplein

Het voorprogramma begint om 19.00 uur met de Best(e) Star Sisters. De ceremonie begint om 19.15 uur met een openingswoord door Marc van Schuppen namens het Comité Herdenkingen Best.
Daarna komen de atleten met het bevrijdingsvuur. Nadat burgemeester Ubachs iedereen toespreekt, ontsteekt hij het vuur.  We sluiten de ceremonie af met het Wilhelmus en het traditionele, ‘We’ll meet again’. Na de ceremonie is er livemuziek op het Dorpsplein.

Het bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid

Ook dit jaar nodigde het Comité 4 en 5 mei Wageningen de atletiekvereniging ‘Generaal Michaëlis’ uit om het bevrijdingsvuur op te halen en naar Best te brengen. Een groep van twintig lopers lopen een tocht van 120 kilometer. Zij vertrekken op 5 mei om 00.30 uur vanuit Wageningen en brengen het vuur naar Best. Burgemeester Hans Ubachs neemt het bevrijdingsvuur in ontvangst om hiermee het vuur in de bevrijdingsschaal aan te steken. Het bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Ieder jaar wordt in Wageningen, in de nacht van 4 op 5 mei, het bevrijdingsvuur aangestoken. Direct daarna verspreid het bevrijdingsvuur zich als een ‘lopend vuurtje’ door het land door verschillende groepen.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS