Koninklijke Onderscheiding Peter Adriaanse

Zaterdag 6 november 2021

Op zaterdagmiddag 6 november ontving Peter Adriaanse een Koninklijke onderscheiding. Peter kreeg de onderscheiding, omdat hij al ruim 36 jaar een zeer actieve vrijwilliger is bij Toneelstichting Ons Eygen Landt uit Best. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau (LON). Burgemeester Hans Ubachs reikte, namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, de onderscheiding uit in ’t Tejaterke. Daar vond de jubileumreceptie plaats ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de toneelstichting.

Peter Adriaanse is secretaris van Toneelstichting Ons Eygen Landt. Bij de oprichting van deze toneelstichting in maart 1981 is hij gestart als toneelspeler en figurant. Vanaf 1985 is hij secretaris. Peter is al meer dan 36 jaar een zeer actieve en betrokken vrijwilliger bij de toneelstichting.

Mede door zijn inzet heeft de stichting een enorme groei door kunnen maken en een grote bekendheid op kunnen bouwen in Best en omgeving. Naast zijn vaste taken als secretaris, springt hij ook bij waar nodig. Ons Eygen Landt bestaat uit een volwassenengroep en 3 jeugdgroepen die ieder jaarlijks een productie op de planken brengen. Bij al deze vier producties van Ons Eygen Landt is Peter zeer nauw betrokken en gaat hij voor het beste resultaat. Peter is de man die de vrijwilligers van de decorgroep coördineert. Hij vertaalt de ideeën van de regisseur in decorontwerpen en begeleidt het uitvoeren en opbouwen van het decor. Moet er na de generale repetitie nog iets veranderen om de première nog beter te maken? Dan regelt hij dat, waarbij hij gebruik maakt van zijn enorme netwerk in de toneelwereld en in de bouw.

Voor het regelen van de jubileumviering van de toneelstichting, hebben de bestuursleden hem afgevaardigd in de feestcommissie. Dan weten ze zeker dat alles goed geregeld wordt, omdat Peter enorm veel kennis heeft over de toneelstichting.

Vanaf 2011 heeft Peter Adriaanse zich al ingezet en samen met enkele anderen een voortrekkersrol genomen voor het behoud en de uitbreiding van 't Tejaterke. Vanaf 2014 heeft de renovatie en uitbreiding van 't Tejaterke plaatsgevonden. Hierbij speelde Peter een belangrijke rol met zijn expertise op onder meer het bouwkundige vlak en zijn netwerk in de bouwwereld. Hij was elke zaterdag aanwezig en doordeweeks belast met de voorbereidingen. Als bestuurder van Stichting Abocuna en Stichting ’t Tejaterke heeft hij verschillende taken, waaronder de functie van vicevoorzitter en secretaris. Peter levert een belangrijke bijdrage aan deze laagdrempelige culturele voorziening in Best waar veel mensen (actief en passief) gebruik van maken.

Samen met Harrie Verblackt heeft Peter Adriaanse in 1988 het kindertheater Sip Sop bedacht en opgericht. Het begon met het maken van een poppenkast en jaren later met het maken van complete kindervoorstellingen met de meest uiteenlopende verhalen voor kinderen op de basisschool. Voorstellingen vonden plaats bij kinderfeestjes, in buurthuizen, op scholen, bij de scouting, bij kinderdagverblijven, bij de intocht van Sinterklaas en bij Koninginnedag. Later werden ze bekend via de Brabantse straattheaters. Gedurende het 18-jarig bestaan van kindertheater Sip Sop was hij de drijvende kracht en tevens contactpersoon voor diverse instellingen.

Foto: Freke van der Esch fotografie

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS