Houtoogst in de bossen in de omgeving van Bevrijdende Vleugels

Vrijdag 15 oktober 2021

Maandag 18 oktober starten we met de houtoogst in de bossen tussen museum Bevrijdende Vleugels en Joe Mann paviljoen. Dit noemen we ook wel dunning. Het doel van deze maatregel is om de biodiversiteit te verhogen en het bosbeeld voor u als recreant aantrekkelijker te maken.

Wat doen we?

We bekijken welke boom het beste weggehaald kan worden om de mooie vitale bomen meer ruimte te geven. De bomen die verwijderd worden kunt u herkennen aan een oranje stip. De bomen die blijven staan, krijgen op deze manier meer ruimte, groeien beter en worden dikker, stabieler en vitaler. Daarnaast maken we in verschillende bosvakken open plekken. In deze open plekken is ruimte voor een nieuwe generatie bos.

Ontwikkeling van het bos

Het huidige bos bestaat vooral uit één laag met bomen. Door de houtoogst maken we plaats voor kruiden, struiken, jonge bomen en oude bomen. Deze aanpak zorgt ervoor dat het bos langzaam maar zeker verandert in een gevarieerd bos dat bestaat uit een verscheidenheid van soorten, leeftijden, omvang en hoogtes. Er ontstaat afwisseling in hoog en laag, dichte en open gebieden. Het leefgebied is daardoor aantrekkelijker voor diverse planten en dieren en bezoekers.

Werk in uitvoering

De werkzaamheden voeren we uit met een oogstmachine. De oogstmachine velt de bomen, ontdoet het van zijtakken en zaagt de stam in stukken. Een andere machine verzamelt de stukken stamhout en stapelt ze naast de grote paden op. Daarvandaan worden de stammen getransporteerd naar een houtverwerker. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Meulendijks Rondhout BV.

Bij de uitvoering van de bosbeheermaatregelen werken we volgens de “Gedragscode zorgvuldig bosbeheer”. Deze gedragscode schrijft voor dat we flora en fauna beschermen tijdens de werkzaamheden, zoals roofvogelnesten, spechten(nest)bomen, mierennesten, holen en zeldzame planten.

Planning

De werkzaamheden starten 18 oktober en ronden we na circa 8 weken af. Heeft u vragen? Neem gerust contact op met de afdeling Beheer Openbare Ruimte. De afdeling is bereikbaar op telefoonnummer 14 0499.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS