Eenzaamheid: vertrouwen en verbinden maken het verschil

Maandag 4 oktober 2021

Van donderdag 30 september t/m 7 oktober vindt de Week tegen Eenzaamheid 2021 plaats. Wethouder Ria van der Hamsvoord: ‘’Deze week staat in het teken van eenzaamheid. Er zijn te veel inwoners in onze gemeente eenzaam, daar moeten we samen iets aan doen! Daarom is het goed dat er deze week extra aandacht wordt gevraagd voor eenzaamheid. In Best zijn verschillende mogelijkheden waar iemand die zich eenzaam voelt terecht kan. Maar het is niet gemakkelijk om hulp te vragen. Vaak helpt het als iemand in de omgeving helpt met het doorbreken van de situatie. Deze week krijgt u via Groeiend Best en social media informatie over eenzaamheid. Belangrijk, omdat ieder kan bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid en aan het zoeken naar oplossingen.’’

Wat houdt eenzaamheid in?

Eenzaamheid kunt u voelen als u een hechte, emotionele band met iemand mist of te weinig sociale contacten hebt of kán hebben. Dat gevoel ziet u niet aan de buitenkant en de mate kan per persoon verschillen. Sommige mensen hebben weinig contacten met anderen. Andere mensen voelen zich eenzaam, terwijl ze juist veel contacten hebben. U verbonden willen voelen met anderen, het gevoel willen hebben erbij te horen en ertoe te doen is geen luxe behoefte maar een hele natuurlijke menselijke behoefte. Lees vooral verder wat u voor uzelf of voor een ander kan doen.

Hoe herkent u eenzaamheid?

Er is geen checklist die u kunt afvinken om erachter te komen of iemand met eenzaamheidsgevoelens worstelt. Wel zijn er verschillende signalen dat iemand gevoelens van eenzaamheid zou kunnen ervaren:

  • Het valt u op dat iemand minder praat over contacten met anderen. Iemand verschijnt minder op de gebruikelijke ontmoetingsplekken.
  • Iemand ziet er de laatste tijd moe uit of zorgt niet meer zo goed voor zichzelf.
  • Iemand praat steeds meer over gevoelens van zinloosheid en juist minder over positieve dingen. De vrolijke persoon die je kende, is niet of nauwelijks meer te herkennen.

Kijk voor meer achtergrondinformatie ook op www.eentegeneenzaamheid.nl.

Wat kunt u voor uzelf of een ander doen?  

Soms is een klein duwtje in de rug om meer mensen te ontmoeten genoeg, soms is er meer nodig. Als u ziet dat iemand in uw omgeving worstelt met iets in zijn of haar leven, kijk of u een gesprek kan aangaan. Niet over eenzaamheid, maar gewoon een simpele ’Hoe gaat het met u?’ kan al veel voor iemand betekenen. Samen naar een activiteit gaan die aansluit bij de interesses van iemand werkt ook goed.

Wilt u graag dat er iemand met u meedenkt?

Voor jongeren kunt u veel informatie vinden op de website www.jctodo.nl. Heeft u vragen of wilt u advies, dan kunt u mailen met het basisteam Jeugd via best@lumenswerkt.nl.

Volwassenen kunnen altijd contact opnemen met het Infopunt in Bestwijzer. Vrijwilligers en professionals van LEVBest staan daar klaar om met u mee te denken. Het Infopunt is gevestigd in Bestwijzer en is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur via (0499) 770 110. Of loop even binnen. U kunt ook een mail sturen naar infopuntbest@levgroep.nl.

Op www.pleinbest.nl en www.levbest.nl kunt u meer informatie vinden over aanbod van activiteiten en ondersteuning.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS