Vliegbewegingen tijdens oefening Falcon Leap en herdenking Market Garden

Dinsdag 7 september 2021

Van 6 tot en met 17 september wordt vanaf vliegbasis Eindhoven oefening Falcon Leap gehouden. De oefening wordt georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. Samen met internationale deelnemers verzorgen de transportvliegtuigen van vliegbasis Eindhoven het luchttransport. Op zaterdag 18 september nemen de toestellen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden.

Tijdens de eerste week wordt het droppen van vracht (CDS-drops) geoefend boven Marnewaard, Deelen en Schaffen in België. Alle vliegtuigen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven waar ze ook weer landen.

De tweede week staat in het teken van het droppen van parachutisten. De parachutisten landen op de volgende locaties: Marnewaard, Houtdorperveld, Deelen, Heteren, Ginkel, Renkum en Hechtelse Heide in België. Ook in de tweede week is vliegbasis Eindhoven de thuisbasis voor de vliegtuigen.

Aan de oefening doen vliegtuigen mee uit o.a. de V.S., Italië, Polen, Duitsland en Nederland. Daarnaast zullen gedurende de tweede week, twee M28/SC7 vliegtuigen en helikopters een eigen vliegprogramma vliegen. 

Voor de veiligheid van de toeschouwers en de parachutisten, worden exacte tijden en locaties voorafgaand aan de parachutesprongen niet vrijgegeven. Tijdens de vlucht naar de locaties vliegen de toestellen op een lagere hoogte dan andere vliegtuigen en zijn daarom zichtbaar en hoorbaar. Gedurende de oefening wordt niet na 23.00 uur gevlogen. 

Op zaterdag 18 september nemen de toestellen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden. Om 09.30 uur stappen de parachutisten in de toestellen en omstreeks 12.00 uur landt het laatste vliegtuig weer op de vliegbasis in Eindhoven.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS