Koninklijke Onderscheiding Kees Sprangers

Zondag 25 oktober 2020

Op zondag 25 oktober in de ochtend ontving Kees Sprangers een Koninklijke Onderscheiding. Kees krijgt de onderscheiding, omdat hij zich al 15 jaar belangeloos inzet bij de buurtvereniging O.V.S. Hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau (LON). Burgemeester Hans Ubachs reikt, namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, de onderscheiding bij hem thuis uit met inachtneming van de huidige coronaregels. Zijn vrouw spelt de onderscheiding op.

Het vrijwilligerswerk van Kees startte al in 1985 tijdens zijn studie aan de HAS in Den Bosch (studentenvereniging).

Bij Scouting Frama heeft hij zich 14 jaar met volle overgave ingezet. Gestart als staflid en later voorzitter. Vanuit zijn visie "kijk naar wat wel kan i.p.v. wat niet" heeft hij vele initiatieven met een positief resultaat afgerond. Er is onder andere een nieuw opleidingsboek gekomen. Hij heeft het groepsblad "Het pioniertje" in 1993 mede tot stand gebracht.

Kees was ook een zeer betrokken ouder in de oudercommissie van Click Gastouderbureau. Hij vervulde zijn rol als een kritisch en constructief meedenker met humor, vaart en pragmatisme. Hij had een belangrijke rol bij de overgang naar Korein Groep in 2007.

Als actieve voetballer bij BBLOS (buurtvoetbal Best, Boxtel, Liempde, Oirschot en Schijndel) is hij bestuurslid en daarna voorzitter geweest tot 2016. Kees heeft onder andere een bekerronde opgezet met recreatie voetbalcompetities in andere dorpen.

Sinds 2013 is Kees bestuurslid van de Stichting Bewonersoverleg Best Oost. Hij is een belangrijke schakel tussen bewoners en bestuurlijke instanties. Hij is een van de grondleggers van het bewonersoverleg nieuwe stijl. Hij gaat met vernieuwingen actief aan de slag (onder andere wijkplan). Voor de nieuwsbrief regelt hij het redactiewerk en de bezorging. Kees is zeer actief bij de jaarlijkse opschoondag in de wijk.

Sinds 2005 is hij zeer actief binnen de Buurtvereniging O.V.S. Vanaf 2009 officieel als voorzitter.
De buurtvereniging heeft zich onder zijn voorzitterschap sterk ontwikkeld. Zonder drempel wordt elke woning in de buurt automatisch lid. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het energieneutraal maken van het buurthuis. Het eerste 100% energieneutrale verenigingsgebouw in onze gemeente. Hij adviseert/stimuleert ook andere verenigingen om dit voorbeeld te volgen.
In 2020 bestaat de buurtvereniging 50 jaar en heeft Kees zijn 15-jarig jubileum bij de buurtvereniging.
Door de huidige coronamaatregelen heeft het bestuur moeten besluiten om alle jubileumfestiviteiten op zondag 25 oktober te annuleren.

Kees Sprangers

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS