Bericht burgemeester Hans Ubachs voor de inwoners van Best

Donderdag 2 april 2020

Beste inwoners,

Degene die 2 maanden geleden voorspeld zou hebben dat Nederland bijna stil zou staan vanwege een viruscrisis, zou waarschijnlijk meewarige blikken hebben geoogst. Het was toen nog iets wat zich ver van ons afspeelde. Wij waren ons nog niet bewust van de impact.

Nu, enkele maanden later, zien we dat de gevolgen voor ons dagelijks leven enorm zijn. Er zijn al diverse inwoners van Best overleden. Ik wens de nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. Anderen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Onze zorg gaat naar hen uit.

Thuiswerken (zoveel mogelijk), geen handen meer schudden, anderhalve meter afstand tot elkaar houden. Het zijn zaken die er behoorlijk inhakken. De horeca is verplicht gesloten, geen evenementen en veel winkels die hun deur gesloten hebben. Dit alles zorgt voor een rustig straatbeeld. Dinsdag hoorden we dat deze maatregelen minstens nog tot 28 april gelden. Vandaag horen we  dat de maatregelen voorzichtig effect beginnen te sorteren. Maar we zijn er nog niet!!

De gemeente zet haar dienstverlening, met de nodige beperkingen,  zo goed als mogelijk voort. Hierover informeren we u binnenkort met een brief die huis-aan-huis verspreid wordt. Daarin vindt u ook een overzicht van telefoonnummers en websites waar u informatie kunt vinden. Uiteraard vindt u nu al veel informatie op de website van de gemeente.

Waar ik mij zorgen over maak, zijn onze kwetsbare inwoners. Ouderen, eenzamen, kinderen uit het speciale onderwijs,  inwoners met een mindere gezondheid. We mogen deze mensen niet uit het oog verliezen. Ik vraag u allemaal om goed op te letten in uw omgeving of er mensen zijn die u opeens niet meer buiten ziet. Een telefoontje, klop op het raam  of een briefje in de bus doet wonderen en vergen slechts een kleine inspanning. Laten we er zijn voor en met elkaar!

Toch zijn er ook lichtpuntjes. Veel (sociale) initiatieven zijn al ontstaan en blijven  komen. Kijk eens op www.pleinbest.nl indien u ook een steentje wilt bijdragen. Hierop worden de initiatieven vermeld die er al zijn. Ook als u tijdelijk wat hulp kunt gebruiken, kunt u dat daar aangeven. Vele mensen willen graag helpen! Dat we elkaar juist ook op deze momenten weten vast te houden, is iets om trots op te zijn. Mijn hoop is er op gevestigd dat ook na de crisis de nu ontstane saamhorigheid blijft bestaan.

Mijn ongelofelijk grote waardering gaat uit naar alle mensen die dag in dag uit bezig zijn om deze crisis het hoofd te bieden. De ZORG, politie, de kinderopvang, het onderwijs, het vervoer en het gemeentelijk personeel.

Zoals ik al zei, we kunnen deze crisis alleen SAMEN aan. Ik wil afsluiten met u veel sterkte en wijsheid  te wensen, houdt u aan de gegeven adviezen en pas goed op uzelf en uw naasten. Een bekende Bestenaar zou waarschijnlijk zeggen: Samen krijgen we corona klein, NONDEJU!

Met warme groet,

Hans Ubachs
Burgemeester Best

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS