Preventieve bestrijding eikenprocessierups in uitvoering!

Dinsdag 31 maart 2020

De eikenprocessierupsen waren in de zomer van 2019 volop in het nieuws vanwege hun forse toename en de overlast die zij veroorzaakten. Ook in Best hadden we meer overlast dan in voorgaande jaren.

Uitgevoerde acties afgelopen winter

We zijn al begonnen met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Dit doen we door het ophangen van nestkasten voor mezen en vleermuizen. Ook bespuiten we eiken met een milieuvriendelijk bacteriepreparaat. De nestkasten hangen op diverse locaties in Best waar in de eiken andere, wettelijk beschermde vlindersoorten voorkomen. Deze eiken worden daarom niet met een bacteriepreparaat bespoten. Afgelopen winter hebben we in heel Best meer dan 350 nestkasten voor mezen opgehangen. Mezen bewijzen in toenemende mate hun nut door ook volop eikenprocessierupsen te eten. Uit landelijk onderzoek blijkt dat ze daarbij aanzienlijke hoeveelheden weg eten.

Start uitvoering acties komend voorjaar

De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups door eiken te bespuiten met een bacteriepreparaat, start vanaf april. Wanneer dit precies gebeurt, hangt af van onder andere weersomstandigheden. Het spuiten kan ook in de nachtelijke uren gebeuren. Deze bestrijding gebeurt in de openbare ruimte op locaties waar enig risico op overlast is. Deze locaties zijn vooral boomrijen van eiken langs doorgaande wegen, langs fietsroutes, rondom sportparken en rondom scholen. Het bespuiten van eiken wordt uitgevoerd door de firma M. Panhuijzen Terrein- & Groenvoorziening & Boomverzorging BV. Daarnaast plaatsen we dit voorjaar ook nog 100 vleermuiskasten. Vleermuizen eten de eikenprocessievlinders.

Mochten in de vroege zomer dan toch nog rupsennesten verschijnen, dan zuigen we deze nesten weg.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS