Coronavirus in de regio

Donderdag 5 maart 2020

Er zijn in de avond van 4 maart en op 5 maart weer vier nieuwe besmettingen vastgesteld. Het gaat om inwoners van Best, Eindhoven, Gemert-Bakel en Waalre. In totaal zijn er nu 11 besmettingen vastgesteld in de regio Brabant-Zuidoost.

De GGD Brabant-Zuidoost doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De patiënten zitten in thuis-isolatie. Contacten van de patiënten worden door de GGD benaderd en moeten een keer per dag hun temperatuur opnemen. Mochten deze contacten klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, dan worden zij ook in isolatie geplaatst en getest op het nieuwe coronavirus. Bij klachten moeten zij zich melden bij de GGD.

Het RIVM en de GGD blijven alert op nieuwe besmettingen en passen hetzelfde protocol toe als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de contacten van een patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

Wat kunt u zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn:

  • was uw handen regelmatig;
  • hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
  • gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik meteen weg;
  • raak uw neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan.

Als u klachten heeft

Heeft u koorts met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)? En bent u de afgelopen twee weken in een land of regio geweest met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus? Of heeft u de afgelopen twee weken contact gehad met iemand bij wie het nieuwe coronavirus is aangetoond? Het advies van het RIVM is om in dat geval telefonisch contact op te nemen met uw huisarts.
Heeft u geen koorts maar voelt u zich wel ziek, dan kunt u het beste thuis uitzieken en zo min mogelijk contact hebben met andere mensen. Verreweg de meeste mensen zullen vanzelf opknappen en hoeven daarom niet de dokter te bellen. Bel de huisarts alleen als de klachten verergeren met koorts boven de 38 graden in combinatie met hoesten en/of kortademigheid.

Vragen en informatie

Voor alle vragen en actueel nieuws: Ga naar de website van de Rijksoverheid.

Heeft u hierna nog een vraag?

  • Bel de landelijke informatielijn van de overheid: 0800 1351.
  • Bel de GGD op 088 0031 111. De GGD krijgt veel vragen. Om wachttijden te voorkomen vragen wij u eerst op genoemde website te kijken of uw vraag hier beantwoord wordt. Vragen van artsen worden met voorrang beantwoord.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS