Gemeentebest.nl laten voorlezen

Dinsdag 25 februari 2020

Sinds januari 2020 heeft de gemeente Best een vernieuwde, betere versie van de voorleeshulp ReadSpeaker op de website. Daarmee kunt u alle teksten op de website en in de online formulieren van de gemeente laten voorlezen in de taal die u wenst. Zo maken we onze website zo toegankelijk mogelijk, ook voor mensen die moeite hebben met lezen.

Knop 'Lees pagina voor'

Op de website hebben we al jaren een knop met de tekst ‘Lees pagina voor’. Daarmee kunt u een volledige pagina laten voorlezen. Ook is het mogelijk om een deel van een tekst te selecteren om voor te laten lezen. Uit statistieken blijkt dat er iedere dag vele bezoekers op onze website komen die de voorleesfunctie gebruiken. Dit zijn onder andere bezoekers die vanwege een beperking (zoals dyslexie) of vanwege moeite met de taal een tekst laten voorlezen. Of wellicht vindt u het gewoon handig om niet zelf te hoeven lezen.

In meerdere talen

Sinds begin 2020 maken we gebruik van een nieuwe versie van de voorleeshulp. Daarmee is het naast het voorlezen in het Nederlands ook mogelijk om een tekst in meerdere talen te laten vertalen en voorlezen. Wilt u hiervan gebruikmaken? Selecteer dan het woord of de zin die u wilt laten voorlezen. Vervolgens kunt u kiezen uit de mogelijkheden ‘Lees voor’, ‘Woordenboek’ en ‘Vertalen’. Als u voor ‘Vertalen’ kiest, kunt u vervolgens een van de achttien talen selecteren waarin u de tekst wilt laten vertalen en voorlezen.

Meerdere websites

De voorleeshulp is een onderdeel van de aanpassingen die we aan onze website doen voor het verbeteren van onze digitale toegankelijkheid. Als overheidsorganisatie moeten we ervoor zorgen dat iedereen in de samenleving kan meedoen en gebruik kan maken van onze diensten. De voorleeshulp is nu al te vinden op www.gemeentebest.nl en ook op www.afvalbest.nl. Binnenkort vindt u de knop ‘Lees pagina voor’ ook op www.taalhuisbest.nl. Bij Taalhuis Best kan iedereen terecht die hulp nodig heeft bij taal, rekenen en computeren. We zorgen er graag voor dat zo veel mogelijk inwoners en ondernemers gebruik kunnen maken van de informatie die we online en op andere manieren aanbieden.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS