Lees pagina voor

Buitenhaard of barbecue aan? Hou het gezellig voor uzelf en voor uw buurt!

11 juni 2024

Het wisselvallige weer doet anders vermoeden, maar de zomer komt eraan. Wanneer je tijdens een mooie zomeravond een buitenhaard, vuurkorf of barbecue aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet.

Wilt u toch de buitenhaard, vuurkorf of barbecue aansteken? Denk aan uw buren en kijk op Stookwijzer.nu (Deze link gaat naar een externe website) voordat u gaat stoken en stook niet bij een stookalert. U kunt zich ook aanmelden voor de stookalert nieuwsbrief (Deze link gaat naar een externe website).

Wist u dat:

  • Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Vooral van geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
  • Blootstelling aan houtrook klachten van de luchtwegen kan geven, zoals hoesten, benauwdheid (kortademigheid) en kan leiden tot extra medicijngebruik?
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • Het verboden is om afval en geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.