Hout stoken?

Dinsdag 22 november 2022

Nu het kouder wordt, gaat op veel plekken de houtkachel of open haard aan. Dat is helaas niet voor iedereen even fijn. Vooral kinderen, ouderen en mensen met astma kunnen last krijgen van de rook.

Schadelijke stoffen

De rook van uw houtkachel, pelletkachel of open haard bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Naast geuroverlast zorgt hout stoken ook voor het vrijkomen van andere schadelijke stoffen zoals koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide.

Stooktips

Wilt u toch de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? Verminder dan de hoeveelheid schadelijke stoffen door de manier waarop u hout stookt. Gebruik bijvoorbeeld droog hout voor een optimale verbranding. Hoe optimaler het hout verbrandt, hoe minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Bij windstil weer kan de luchtvervuiling plaatselijk hoog oplopen. Bij windstil of mistig weer kunt u de houtkachel, pelletkachel of open haard dus beter uitlaten. Kijk op de stookwijzer-website voordat u gaat stoken.

Wist u dat:

  • ongeveer 1 op de 3 Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
  • blootstelling aan houtrook directe klachten van de luchtwegen kan geven zoals hoesten en benauwdheid? Daarnaast zijn er aanwijzingen dat blootstelling aan houtrook leidt tot meer (ziekenhuisopnamen voor) hart- en vaataandoeningen.
  • rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • het verboden is om afval of geverfd of ge├»mpregneerd hout te verbranden? Bij verbranding ervan komen zware metalen vrij.

Oudere berichten lezen in het archief

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS