Statement Veiligheidsregio Brabant Zuidoost – woensdag 14 oktober 2020

Woensdag 14 oktober 2020

Geachte leden van de gemeenteraden in Zuidoost-Brabant,

Het kabinet heeft gisteravond een duidelijke boodschap meegegeven met de strengere maatregelen omtrent COVID-19. De veiligheidsregio’s in Nederland staan achter deze maatregelen, wij ook. We gaan een moeilijke herfst tegemoet. Iedereen krijgt het moeilijk, maar in het bijzonder de zorg en de verpleeginstellingen.

We willen voorkomen dat we teruggaan naar de situatie van maart/april, of erger. Het virus komt heel dichtbij. Als de neerwaartse spiraal waarin we ons bevinden doorzet kan er in november geen geplande zorg meer plaatsvinden. We zijn ons ervan bewust van dat naast de zorg ook andere effecten (gaan) optreden. We denken dan bijvoorbeeld aan psychische druk en eenzaamheid.

De gedeeltelijke lockdown die gisteren bekend is gemaakt, is een alternatief voor een echte lockdown. Die moeten we samen zien te voorkomen, want dat betekent hele pijnlijke maatregelen. In het overzicht van de verschillende fases die tijdens de persconferentie werd getoond ziet u wat dat inhoudt. Dan gaat Nederland echt op slot. De gevolgen voor de maatschappij en de economie zijn dan niet te overzien.

Wij ontvangen vandaag de noodverordening van het kabinet en zullen die vertalen naar regionaal/lokaal niveau. Daarbij zullen we vandaag, of morgen, geen pasklare oplossing hebben voor alle vragen. We vragen uw vertrouwen dat wij, de burgemeesters en ambtenaren, er hard aan werken om de uitwerking van de maatregelen zo snel als mogelijk bij u te hebben.

Net als u hopen we dat het tij snel gaat keren. Laten we daarbij niet uit het oog verliezen dat er ook veel mooie initiatieven ontstaan en dat het begrip ‘samen’ een heel nieuwe dimensie heeft gekregen. Wij blijven geloven in onze samenleving, geloven in het feit dat we hier samen sterker uitkomen. Houd vol!

Met vriendelijke groet,

Mede namens de burgemeesters in de regio Zuidoost-Brabant,

John Jorritsma
Voorzitter Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost