Overzicht maatregelen Coronavirus voor Best

Dinsdag 24 maart 2020

Afgelopen maandag 23  maart zijn er nieuwe landelijke maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het Coronavirus. Deze maatregelen kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid

Wij doen hiervoor nadrukkelijk een beroep op u. Houd u aan de maatregelen zoals gepresenteerd: een verbod op groepsvorming en altijd 1,5 meter afstand van elkaar! De BOA’s blijven hun rondes maken om te kijken hoe inwoners en ondernemers de richtlijnen opvolgen. Zien ze afwijkingen en aandachtspunten? Dan gaan ze in gesprek en waarschuwen als nodig. We willen als gemeente niet flauw doen door meteen boetes uit te delen. Maar als blijkt dat deze aanpak niet voldoende is, dan  zijn we genoodzaakt meer doen. Dus gebruik uw gezond verstand en volg de maatregelen op. En voor iedereen die dit doet, onze complimenten!
Samen zetten we de schouders eronder.

Wat betekenen alle maatregelen in strijd tegen het Coronavirus voor Best? We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Gemeente

• Het gemeentehuis blijft open voor dienstverlening. Niet dringende contacten worden uitgesteld tot na 6 april. Verkoudheid, hoesten of koorts en een afspraak gepland bij de gemeente? Dan vragen we u uit zorg voor onze medewerkers en anderen om thuis te blijven en een nieuwe afspraak te maken bij de gemeente.
  • Wij blijven telefonisch en per mail bereikbaar. Een heel aantal zaken kunt u ook digitaal regelen via onze website.
  • Bestwijzer is open tijdens werkdagen. Wel met een aangepaste dienstverlening. Lees meer op de website van Bestwijzer.
  • De sporthal is dicht voor verhuur. Wel blijft een beheerder aanwezig, omdat onder andere de logopedie en fysiotherapeut hier hun werkplek hebben. Ook is er een isolatiepost van de huisartsen ingericht.
  • De milieustraat blijft open. Maximaal 5 auto’s worden tegelijkertijd toegelaten. Andere bezoekers wachten buiten de poort.
  • Het afval wordt volgens schema opgehaald.
  • Alle bijeenkomsten van de gemeente met inwoners en (maatschappelijke) organisaties gaan tot 1 juni niet door.
  • Ook alle sessies en vergaderingen van de gemeenteraad gaan tot 1 juni vooralsnog niet door. Op dit moment kijken we naar mogelijkheden voor besluiten die persé genomen moeten worden.

Scholen

• Alle lessen zijn opgeschort. De scholen voorzien in opvang, zeker voor de kinderen van medisch en gezondheidspersoneel, politie, brandweer en overige hulpdiensten. Wanneer er geen alternatieven zijn, kunnen zij op school opgevangen worden. De scholen hebben alle ouders hierover geïnformeerd. Ook het leerlingenvervoer is voor deze groep leerlingen gewaarborgd.
  • Kinderdagverblijven blijven open voor ouders in cruciale beroepsgroepen.

Weekmarkt

De markt vindt vanaf zaterdag 28 maart in aangepaste vorm plaats. Vanaf dat moment zijn alleen nog food kramen aanwezig. De reden hiervoor is dat deze kramen voorzien in een primaire levensbehoefte. Kramen waar ter plekke eten genuttigd kan worden, zijn niet toegestaan. Bij deze kramen kan alleen eten worden afgehaald. Doordat non-food kramen niet meer zijn toegestaan, ontstaat automatisch meer ruimte voor de verschillende food-kramen.

Kinderboerderij

De kinderboerderij is gesloten. Onze kinderboerderij wordt gerund door met name oudere vrijwilligers. Er komen groepen ouderen en kinderen op bezoek, daarom is besloten de kinderboerderij te sluiten tot en met in elk geval maandag 6 april. Uiteraard gaat de verzorging van de dieren gewoon door.

Huisartsen en apotheken

De 12 huisartsen van Best hebben een speciale zogenoemde isolatiepost ingericht voor inwoners die klachten hebben en beoordeeld moeten worden door een huisarts. Deze extra maatregel is nodig om het besmettingsrisico voor andere patiënten en zorgpersoneel tot een minimum te beperken. De gemeente heeft hiervoor de sporthal ter beschikking gesteld aan de Bestse huisartsen.
De isolatiepost is bedoeld voor:

• mensen met koorts en/of luchtwegklachten;
  • mensen met andere klachten die óók hoesten, grieperig zijn of koorts hebben.

Zij moeten zoals gebruikelijk eerst telefonisch contact opnemen met de eigen huisarts. Meer informatie leest u op de website van uw eigen huisarts.

De apotheken in Best hebben vanaf woensdag 18 maart hun de deuren gesloten. Achter gesloten deuren werken zij verder. Medicijnen worden verstrekt via de afhaalautomaten van uw eigen apotheek of worden bezorgd. Lees hoe dit werkt en hoe u de recepten kunt afgeven.

Ondernemers

Het kabinet maakte op 17 maart het pakket  nieuwe maatregelen bekend voor ondernemers, bedrijven en zzp’ers. Het pakket maakt het onder andere voor bedrijven mogelijk om lonen van medewerkers, die nu niet of minder kunnen werken, door te betalen en het biedt zzp’ers een overbrugging. Bekijk het nieuwsbericht met regelingen voor ondernemers in nood.

Cafés, restaurants winkels

Lees de informatie op de website van de Rijksoverheid.

Openbaar vervoer

Lees de informatie op de website van de Rijksoverheid.

Meest actuele informatie

Voor alle vragen en actueel nieuws: ga naar de website van de Rijksoverheid of het RIVM. Of neem contact op met het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 8.00 en 22.00 uur).