Wat vindt u van onze website?

• Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig
  • Rode smiley (negatief) Slecht

Veel overlast van eikenprocessierups

Vrijdag 14 juni 2019

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwinteren. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes en gaan ze ’s nachts op zoek naar voedsel. Het is van belang dat u een melding maakt als u de rupsen signaleert; omdat er risico op gezondheidsklachten is.

Hoe wordt de processierups tegengegaan?

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in de openbare ruimte op locaties waar risico op overlast is. De bestrijding vond plaats in de maand mei door te spuiten met bacteriepreparaat. Door de grote hoeveelheid eikenprocessierupsen hebben we niet alle rupsen preventief kunnen bestrijden. Binnenkort gaan we verder met de bestrijding door de nesten van boomstammen te zuigen. Bij het bestrijden houden we rekening met de vlindersoorten die op de Rode Lijst staan (bedreigde soorten). De Vlinderstichting heeft aangegeven waar deze soorten gesignaleerd zijn.

Wat moet ik doen als ik een processierups gezien heb?

Het beste kunt u een melding doen op het moment dat de rupsen op de stam zitten. De rupsen verplaatsen zich door de boom en komen circa 1 keer per 2 dagen ‘zonnen’ op de stam. Het opzuigen van de rupsen kan de gemeente Best alleen doen als de rupsen op de stam van de boom zitten (tot 4 meter hoog). Deze melding kunt u online doen, via de Fixi app of telefonisch: 14 0499.

In uw eigen tuin last van eikenprocessierupsen? Ga dan niet zelf aan de slag met bestrijding, maar huur een deskundig bedrijf in.

Grote hoeveelheid meldingen

Momenteel ontvangen we veel meldingen van eikenprocessierups. Hierdoor zijn we helaas niet in de gelegenheid om persoonlijk op uw melding te reageren. Uiteraard nemen we uw melding wel op in ons overzicht van locaties met eikenprocessierups. Gelet op de grote hoeveelheid meldingen in de regio kunnen de aannemers niet direct en niet overal de nesten verwijderen. We verwijderen als eerste de nesten rondom scholen, sportparken, speeltuinen en doorgaande wegen.

Wat zijn de gezondheidsklachten?

De brandharen van de rups kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. De weerhaakjes van de brandhaartjes kunnen namelijk bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. Binnen een paar uur kunnen klachten zich openbaren, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Daarnaast kunt u te maken krijgen met algemene klachten zoals braken, duizeligheid en koorts.

Wat te doen bij deze klachten?

Heeft u klachten, dan is het belangrijk dat de brandharen zich niet verder over het lichaam verspreiden. Plak de huid daarom direct na blootstelling af met plakband of een pleister. Bekijk indien nodig meer informatie over de omgang met klachten. Bij ernstige klachten, uiteraard altijd de huisarts waarschuwen.

Wat vindt u van onze website?

• Groene smiley (positief) Goed
  • Oranje smiley (neutraal) Matig