Bestrijding ratten

Dinsdag 27 september 2016

De verspreiding van ratten neemt toe in Zuid-Nederland. Eén van de oorzaken is het verbod op het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen (op basis van rodenticiden). Hierdoor neemt ook de overlast toe. U bent als inwoner zelf verantwoordelijk voor de wering en bestrijding van ratten op uw eigen perceel. De gemeente grijpt echter in als de volksgezondheid in gevaar komt, bijvoorbeeld bij een rattenplaag. Uiteraard willen we dit laatste voorkomen. Daarom ondersteunen wij u bij de bestrijding van eventuele ratten op uw perceel.

Advies aan huis

Heeft u op uw perceel een rat gesignaleerd? Maak hiervan dan een melding via de pagina Bestrijding Plaagdieren. Ook kunt u bellen naar 14 0499.  Wij nemen dan contact met u op voor het maken van een afspraak. Als u dat wilt, komt een gemeentelijke ongediertebestrijder bij u thuis. De ongediertebestrijder bekijkt de situatie en geeft u gratis advies over het weren en bestrijden van de ratten. Tevens probeert hij de oorzaak van de rattenoverlast te lokaliseren.

Vangkooi lenen

Voor inwoners van Best hebben wij ook vangkooien die u kunt lenen. Deze kooien zijn verkrijgbaar bij de gemeentewerf aan de Vijverweg. U betaalt hiervoor een contante borgsom van € 25,00 Dit bedrag krijgt u na inlevering van de vangkooi weer terug. In de vangkooi zit een klem, zodat een gevangen rat vrijwel zeker dood is. Zelf zorgt u voor het plaatsen en eventueel leegmaken van de kooi. Een dode rat kunt u kwijt in de grijze kliko.

Tips

Op de pagina Bestrijding Plaagdieren staan ook tips die u kunnen helpen bij het zoveel mogelijk voorkomen van rattenoverlast.