Contact met de gemeenteraad

Wilt u meedenken of meepraten met de raad of gewoon uw mening laten horen? De gemeenteraad komt graag met u in contact. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. In onderstaande afbeelding zijn de mogelijkheden overzichtelijk weergegeven.

Schema wilt u iets bespreken met de gemeenteraad

Klik op de afbeelding voor een grotere versie van het schema.

Spreekrecht

Wilt u gebruikmaken van het spreekrecht? Meld u dan van tevoren aan via e-mail: raadsgriffie@gembest.nl. Dit kan tot uiterlijk 12.00 uur op de dag van de betreffende vergadering. Meer informatie over het inspreken vindt u in het document ‘Informatie inspreekrecht burgers (PDF, 77.7 kB)'. 

De griffie

De raadsgriffie is de belangrijkste spil in uw contact met de gemeenteraad. U kunt bij de griffie terecht met al uw vragen over de gemeenteraad, raadsvergaderingen en inspraak.

Neem contact met ons op via e-mail raadsgriffie@gembest.nl, bel naar 14 0499 of bekijk de uitgebreide contactgegevens van het gemeentehuis.  

Samenstelling griffie:

  • Griffier: Rian Swinkels
  • Raadsadviseur: Karin Wouters
  • Raadsadviseur: Tom Bartels
  • Griffiemedewerker: Gemmy Verstralen-Christiaans

Burgerinitiatief

Wilt u dat de gemeenteraad zich over een idee, probleem of oplossing buigt? Met een zogenoemd burgerinitiatief kunt u een onderwerp op de raadsagenda laten plaatsen. Alle spelregels voor het indienen van een Burgerinitiatief vindt u terug in de Verordening Burgerinitiatief.

Referendum

Bij belangrijke onderwerpen kunt u uw stem laten horen via een referendum. De gemeenteraad hoeft de uitslag van een referendum niet over te nemen, maar moet daarvoor dan wel gegronde argumenten hebben.

De gemeenteraad kan een referendum organiseren over een belangrijk onderwerp. Maar ook als inwoner kunt u, samen met een groep mensen, het initiatief nemen voor een referendum. Alle spelregels voor het organiseren van een referendum vindt u terug in de Referendumverordening gemeente Best.

Mijn raadsinfo

Wilt u een melding krijgen als er nieuwe agenda’s en stukken voor de raadsavonden en raadsvergaderingen beschikbaar zijn? Meld u dan aan voor Mijn Raadsinfo. Registreer uzelf als gebruiker en maak een attenderingsprofiel aan. Vervolgens ontvangt u automatisch een melding wanneer nieuwe agenda’s en/of stukken beschikbaar zijn.

Privacy

De gemeenteraad werkt volgens de privacyrichtlijnen van de gemeente Best.