Lees pagina voor

Verklaring omtrent het gedrag

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag, waar werkgevers of instanties om kunnen vragen. U kunt een VOG direct online aanvragen. Als freelancer, zzp'er of eigenaar van een eenmanszaak, heeft u mogelijk een VOG nodig. In dat geval dient uw opdrachtgever het aanvraagformulier in te vullen als de organisatie die de VOG aanvraagt.

Vraagt u zelf direct online een VOG aan? Dan moet u het originele formulier uploaden dat de aanvragende werkgever of instantie heeft ingevuld en ondertekend. Hierop kruist de werkgever of instantie aan waarvoor de aanvraag is. En ook waarop Justis u moet screenen.

Direct regelen (Deze link gaat naar een externe website)

Regelt u dit liever in het gemeentehuis? Maak dan een afspraak (Deze link gaat naar een externe website).

Meenemen

Bent u door iemand gemachtigd? Dan neemt u daarnaast mee:

  • Machtigingsformulier (pdf, 46 kB) 
  • Geldig identiteitsbewijs van u als gemachtigde
  • (Kopie van) geldig identiteitsbewijs van de aanvrager
  • Geld of een bankpas. U betaalt bij de aanvraag

Let op: Is het aanvraagformulier niet volledig ingevuld of ondertekend? Dan kunnen wij de aanvraag niet in behandeling nemen! Meer informatie hierover leest u op de website van Justis (Deze link gaat naar een externe website)

Kosten

€ 41,35

Vrijwilliger

Bent u vrijwilliger? Dan kunt u mogelijk een gratis VOG krijgen. Dit geldt voor vrijwilligers die kwetsbaar of afhankelijk zijn. Meer informatie over een gratis VOG voor vrijwilligers vindt u op de website van de Dienst Justis (Deze link gaat naar een externe website).

Gastouderopvang

Als u in de gastouderopvang werkt, kunt u een VOG aanvragen bij uw gemeente. Met deze VOG moet u zich ook laten inschrijven in het Personenregister kinderopvang. Let op: uw huisgenoten en andere personen die vaak op het opvangadres zijn, moeten dit ook doen.

Aanvraag door werkgever

Uw werkgever kan ook een Verklaring Omtrent het Gedrag voor u aanvragen. Dit kan via de website van de Dienst Justis (Deze link gaat naar een externe website). Uw werkgever heeft hiervoor eHerkenning nodig.