Vakantiegeld uitgelezen kans voor cybercriminelen

Woensdag 7 juni 2023

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt voor online oplichting in deze tijd van het jaar. In mei ontvangen veel mensen vakantiegeld. Cybercriminelen zien dan hun kans schoon om extra slachtoffers te maken. Ben daarom extra alert bij online aankopen:

  • Zoek online naar reviews of klachten over het bedrijf.
  • Controleer of je er veilig kunt betalen.
  • Staan de contactgegevens duidelijk vermeld?
  • Kun je eventueel achteraf betalen?
  • Controleer in de vakantieperiode je bij- en afschrijvingen van je betaalrekening en creditcard regelmatig.
  • Check of de webshop op de lijst van onbetrouwbare webshops staat.

Bent u toch slachtoffer geworden van online fraude?

Doe dan aangifte van online oplichting bij de politie en meld het bij uw bank als u geld overgemaakt hebt naar een oplichter. Banken kunnen helpen de oplichters makkelijker op te sporen door de naam- en adresgegevens te verstrekken.

Fraude campagne

Omdat cybercriminaliteit een groeiend maatschappelijk probleem is, introduceerde de NVB eind vorig jaar een campagne: 'Frauderen. Zo werkt het!' Bekijk de campagne-website om te leren hoe fraudeurs te werk gaan en hoe u fraude kunt herkennen en voorkomen.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS