Dunning in bossen omgeving Aquabest

Woensdag 16 november 2022

Donderdag 17 november starten we met de dunning in de bossen ten zuiden van het Wilhelminakanaal, nabij Aquabest. Dit noemen we ook wel de houtoogst. Het doel van deze maatregel is om de biodiversiteit te verhogen en het bosbeeld voor u aantrekkelijker te maken. De werkzaamheden duren ongeveer 8 weken.

Wat is dunning?

We zoeken de mooiste en de meest vitale bomen uit. Daarna bekijken we welke boom weggehaald kan worden om de mooie vitale boom meer ruimte te geven. De bomen die we verwijderen, krijgen een oranje stip. De bomen die blijven staan, krijgen op deze manier meer ruimte, groeien beter en worden dikker, stabieler en vitaler. Daarnaast maken we in verschillende bosvakken open plekken. Hier maken we ruimte voor een nieuwe generatie bos. Ook keken we tijdens het uitzetten van de dunning naar boomveiligheid. Dode of verzwakte bomen naast wandelpaden worden ook weggenomen en markeren we met een oranje kruis.

Ontwikkeling van het bos

Het bos bestaat vooral uit 1 laag met bomen met vaak maar 1 of 2 soorten. Tijdens de dunning leggen we kleine open plekken aan door het wegnemen van groepjes bomen. De open plekken planten we, na de houtoogst, in met verschillende loofbomen. Er ontstaat afwisseling in hoog en laag, dichte en open gebieden. Het leefgebied is daardoor aantrekkelijker voor diverse planten en dieren. Daarnaast versterkt de belevingswaarde van de natuur. Dat maakt het gebied aantrekkelijker voor bezoekers.

Werk in uitvoering

Meulendijk Rondhout B.V. voert de werkzaamheden uit. Bij de uitvoering van de bosbeheermaatregelen werken we volgens de “Gedragscode soortenbescherming bosbeheer”. Deze gedragscode bepaalt dat we flora en fauna beschermen tijdens de werkzaamheden, zoals roofvogelnesten, spechten(nest)bomen, mierennesten, holen en zeldzame planten.

Bel ons met vragen

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met ons via 14 0499.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS