‘Gewoon welkom’ tijdens de Week van de Toegankelijkheid

Dinsdag 27 september 2022

Van maandag 3 t/m zaterdag 8 oktober is het de Week van de Toegankelijkheid. Met dit jaar speciale aandacht voor sociale toegankelijkheid. ‘Sociaal toegankelijk’ gaat over hoe we met elkaar omgaan. Dat je gewoon wordt aangesproken bijvoorbeeld. En dat er rekening gehouden wordt met wat je wilt en kunt. Zodat iedereen gewoon welkom is.

Wat jij kunt betekenen

Iedereen kan hier een bijdrage aan leveren. De meeste handicaps of beperkingen zijn niet zichtbaar aan de buitenkant. Of datgene wat je ziet, vertelt niet het hele verhaal. Dat is makkelijk een bron van misverstanden. Deze voorkom je met een open, vragende houding. Gebruik hiervoor de NIVEA-geheugensteun: Niet Invullen Voor Een Ander. En zie je iemand die fysiek moeite heeft of die zich niet lijkt te kunnen oriënteren? Stap erop af, stel je voor en vraag wat je kunt betekenen.

Toegankelijkheid winkels

En hoe zit het met de sociale en fysieke toegankelijkheid van de winkels in ons centrum? Gehandicapten Platform Best en de gemeente nemen deze week de proef op de som. De meeste winkels kunnen in de middagen op een bezoekje rekenen. Ondernemers en winkelpersoneel worden uitgenodigd om zelf te ervaren wat wel en niet prettig is als je een beperking hebt. Winkels die goed scoren krijgen een raamsticker om te laten zien dat de toegankelijkheid op orde is. Of ontvangen misschien zelfs een superduim van het gehandicaptenplatform: bij die winkels voelt iederéén zich gewoon welkom.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS