Groene projecten in Best

Dinsdag 19 juli 2022

Vorige week maandag fietste de Klankbordgroep Groen langs 4 groene projecten in Best. Tijdens de fietstocht lieten de leden elkaar de resultaten van de projecten zien en keken ze waar zaken nog verbeterd kunnen worden.

Project het Waterwingebied

Een initiatief van Bewoners Best-Oost gaf invulling aan een wandelverbinding tussen Koningsheiweg en het Waterwingebied. Het is ook een herstel van een oude route die vervallen was door de ruilverkaveling. De wandelverbinding voorziet in de behoefte om van bestaande wandelroutes een verbinding te maken met het Waterwingebied.

Vanaf de Koningsheiweg is een smal wandelpad gemaakt langs de akkerrand en een oversteek over een waterloop. Een heg scheidt het wandelpaadje van het landbouwperceel. Deze heg bestaat uit inheemse planten wat de biodiversiteit (verscheidenheid aan insecten en planten) vergroot.

Project Groene Broekbeemd

IVN Best, de Erfgoedvereniging Dye van Best en de gemeente Best realiseerden het project Groene Broekbeemd. Dit project staat in het teken van vergroenen en vergoten van biodiversiteit.

In dit project is een poel gegraven en een insectenwal aangelegd. Er zijn vogelbosjes, een struweelhaag, populieren en wilgen gepland. Het overige deel van het perceel wordt een kruidenrijk grasland. Voor dit project is gedeeltelijk ook subsidie ontvangen van Brabants Landschap (plan boom) en de Nationale Postcodeloterij.

Project Zandpad - Klompenpad

Bij de Zessprong vind je een zandpad dat waarschijnlijk de naam het Klompenpad gaat krijgen. De invulling van dit pad is een initiatief van Bewonersoverleg Buitengebied Aarle-Heikant. Het pad is door het Bewonersoverleg ingezaaid met klaproos, koekoeksbloem en ander wild zaad. In het midden waar mensen kunnen lopen is graszaad ingezaaid. De naam Klompenpad past bij de historische context van de omgeving. Ook geeft het verbinding met de grote klomp aan de overkant van de Oirschotseweg en de toren van de Klompenfabriek. Daarnaast werd op dit pad vroeger met klompen “geschoten’’.

Project Plukbos Dopveldenpad

Op de hoek van het Dopveldenpad en de Prinses Margrietlaan ligt het project Plukbos. Best Duurzaam bedacht en ontwikkelde het Plukbos. Het Plukbos vergroot de biodiversiteit en draagt bij aan de klimaatadaptatie (het tegengaan van hittestress en afvoer van regenwater via planten) in Best. Ook is het een mooie plek om te leren over de natuur en planten of om voedsel te plukken en elkaar te ontmoeten.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS