Groen en gezond met deal gezondheidsinstellingen

Donderdag 21 april 2022

De gemeente Best werkt samen met 11 andere gemeenten en 15 grote gezondheidsinstellingen in de Green Deal Zorg. Ook wethouder Ria van der Hamsvoord heeft haar handtekening gezet om de milieuprestaties van zorginstellingen te verbeteren door energie te besparen, efficiënter met afval en water om te gaan, voedselverspilling tegen te gaan en vervoersbewegingen te beperken.

Zorg voor mens en natuur

De zorgsector heeft van nature de focus op zorg voor de mens. Maar de focus op de leefomgeving van de mens én zorgvuldig om gaan met het klimaat, energie en het milieu is ook belangrijk. Inzet op deze thema’s helpt ook om grip te houden op de vaste lasten en huisvesting. De overheid stimuleert, bijvoorbeeld met subsidies. De afspraak houdt ook in dat overheidstoezicht op wettelijke duurzaamheidsnormen 3 jaar wordt uitgesteld. Over 3 jaar voldoen de zorginstellingen en is handhaven niet meer nodig.

Verduurzamen

De deelname van instellingen aan de Green Deal is niet vrijblijvend. In het traject wordt gemonitord en geëvalueerd en de partners ontmoeten elkaar tussendoor om kennis en kunde uit te wisselen. Milieuplatform Zorgsector (MPZ) is hierbij een onmisbare partner als kennisbank voor de deelnemers. De zorginstellingen moeten binnen 3 jaar na ondertekening van de Green Deal minimaal het bronzen niveau van de Milieuthermometer Zorg behalen.

Deelnemende instellingen en gemeenten

Zorgpartijen:

Amarant, Anna Zorggroep, Archipel, Catharina Ziekenhuis, Combinatie Jeugd Zorg, GGzE, Joris Zorg, Libra Groep, Lunet, Maxima Medisch Centrum, Oktober zorg, Savant Zorg, Valkenhof, Vitalis en ‘t Wasven.

Gemeenten:

Best, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Reusel-de Mierden, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre.

Overige partijen:

Milieu Platform Zorg, Brabants ontwikkeling Maatschappij en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS