Preventieve bestrijding eikenprocessierups in uitvoering!

Dinsdag 12 april 2022

De eikenprocessierupsen waren in de zomer van 2021 duidelijk minder aanwezig dan in de voorgaande jaren. Boomeigenaren, maar zeker ook natuurlijke roofdieren weten de rupsen steeds beter aan te pakken. Ook in Best hadden we minder overlast dan in voorgaande jaren.

Waarom we de eikenprocessierups bestrijden

De brandharen van de rups kunnen last veroorzaken bij mensen. Ze kunnen zorgen voor veel jeuk, prikkende ogen en geïrriteerde huid. We willen dit voorkomen.

Uitgevoerde acties afgelopen winter

We zijn al begonnen met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Dit doen we door het schoonmaken van de ruim 350 mezennestkasten en door het plaatsen van nieuwe vleermuiskasten. De nestkasten hangen op diverse locaties in Best waar in de eiken andere, wettelijk beschermde vlindersoorten voorkomen. Deze eiken bespuiten we daarom niet met een bacteriepreparaat. Ruim 90% van mezennestkasten in Best zijn afgelopen jaar gebruikt door mezen. Een opvallend goede score. Mezen bewijzen in toenemende mate hun nut door ook volop eikenprocessierupsen te eten. Uit landelijk onderzoek blijkt dat ze daarbij aanzienlijke hoeveelheden weg eten.

Start uitvoering acties komend voorjaar

De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups door eiken te bespuiten met een milieuvriendelijk bacteriepreparaat, start vanaf 2e helft van april. Wanneer dit precies gebeurt, hangt onder andere af van de weersomstandigheden. Het spuiten kan ook in de nachtelijke uren gebeuren. Deze bestrijding gebeurt in de openbare ruimte op locaties waar kans is dat mensen er last van kunnen krijgen. Deze locaties zijn vooral:

  • boomrijen van eiken langs doorgaande wegen;
  • langs fietsroutes;
  • rondom sportparken;
  • rondom scholen.

Het bespuiten van de eiken wordt uitgevoerd door de firma M. Panhuijzen Terrein- & Groenvoorziening & Boomverzorging BV. Mochten in de vroege zomer dan toch nog rupsennesten verschijnen, dan zuigen we deze nesten weg.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS