Hout stoken? Houd het gezellig, voor uzelf én voor uw buurt

Dinsdag 7 december 2021

Nu het winter is, gaan overal de houtkachels en open haarden weer aan. Als u uw houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, die luchtvervuiling en schade aan de gezondheid kunnen veroorzaken. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.

Minder schadelijke stoffen

Hout stoken veroorzaakt naast geuroverlast ook schadelijke stoffen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt. Wilt u de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen door anders te stoken. Gebruik bijvoorbeeld hout met een vochtpercentage tussen de 15 en 20%, voor een optimale verbranding. Hoe beter het hout verbrandt, hoe minder uitstoot van schadelijke stoffen. Plaatselijk kan de luchtvervuiling bij windstil weer hoog oplopen. Bij windstil of mistig weer kunt u beter niet stoken. Kijk daarom altijd op de Stookwijzer voordat u gaat stoken en laat de kachel uit bij een stookalert.

Wist u dat…

  • Ongeveer één op de drie Nederlanders last heeft van houtstook? Dit gaat vooral over geuroverlast, irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.
  • Blootstelling aan houtrook directe klachten aan de luchtwegen kan geven, zoals hoesten en benauwdheid? Daarnaast zijn er aanwijzingen dat blootstelling aan houtrook leidt tot meer hart- en vaataandoeningen.
  • Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen?
  • Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden? Daarbij komen zware metalen vrij.
  • Open vuurplaatsen, zoals vuurkorf en open haard, in de winter ook overlast veroorzaken?

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS