Viering bevrijding Best op zondag 24 oktober 2021

Dinsdag 19 oktober 2021

Op zondag 24 oktober vindt de officiële herdenking plaats van de bevrijding van Best. Dit gebeurt bij het Schotse monument in de Koetshuistuin. De tuin wordt die avond weer sfeervol verlicht. De herdenking wordt muzikaal omlijst door Harmonie St. Cecilia, zanggroep SOL en uiteraard doedelzakspeler Willie McVean. De activiteiten starten om 18.45 uur, met om 19.00 uur de officiële herdenking.

De bevrijding van Best

Op 17 september startte operatie Market Garden met parachutelandingen, door de Amerikanen van de 101e Airborne Divisie, op de hei tussen Best en Son. Gevolgd door het optrekken van het Britse XXXe Legerkorps vanuit België. Na 10 dagen strijd kwamen de geallieerden niet verder dan een frontlijn die ongeveer liep langs het spoor en de Oranjestraat in Best. Deze frontlijn werd door de militairen van de 15e Schotse Divisie bezet. Bij diverse aanvallen door de Duitsers sneuvelden meer dan 150 Schotten. Op 24 oktober werd de Duitse bezetter definitief verdreven en was Best bevrijd.

Blijven herdenken

Ook dit jaar wordt uitgebreid aandacht besteed aan de bevrijding. Het is belangrijk dat wij ons blijven herinneren wat er is gebeurd, de gevallenen blijven herdenken en onze zwaarbevochten vrijheid vieren.

Volledig programma

Naast de officiële herdenking zijn er op 24 oktober meer activiteiten in het teken van de bevrijding:

  • Van 14.00-16.30 uur vindt een optreden plaats op het Dorpsplein van de ‘Backyard Big Band’ met de medewerking van de ‘Best(s)e Andrew Sisters’ onder leiding van Sonja van Vonderen.
  • Na de herdenking vindt het Bevrijdingsconcert plaats in ’t Tejaterke door Stichting Muzikale Oktober Best.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS