Eikenprocessierups: Voorkom klachten en houd rekening met de brandharen

Dinsdag 4 mei 2021

De eikenprocessierups: welke risico’s zijn er?

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwinteren. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes en gaan ze ’s nachts op zoek naar voedsel. Het is van belang dat u een melding maakt als u de rupsen signaleert, aangezien er risico op gezondheidsklachten aanwezig is.

Wat zijn de gezondheidsklachten?

De brandharen van de rups kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. De weerhaakjes van de brandhaartjes kunnen namelijk bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen binnendringen. Binnen een paar uur kunnen klachten zich openbaren, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Daarnaast kunt u te maken krijgen met algemene klachten zoals braken, duizeligheid en koorts.

Wat te doen bij deze klachten?

Heeft u klachten, dan is het belangrijk dat de brandharen zich niet verder over het lichaam verspreiden. Plak de huid daarom direct na blootstelling af met plakband of een pleister. Meer informatie over de omgang met klachten vindt op: www.processierups.nu. Bij ernstige klachten, uiteraard altijd de huisarts waarschuwen.

Hoe wordt de processierups tegengegaan?

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in de openbare ruimte op locaties waar enig risico op overlast is. Deze locaties zijn vooral boomrijen van eiken langs doorgaande wegen, langs fietsroutes, rondom sportparken en rondom scholen. We bestrijden de eikenprocessierups preventief met het plaatsen van nestkasten voor mezen en vleermuizen in eiken en door eiken preventief te bespuiten met een bacteriepreparaat.

De nestkasten zijn opgehangen op diverse locaties in Best waar in de eiken andere, wettelijk beschermde vlindersoorten voorkomen. In deze eiken wordt daarom niet met een bacteriepreparaat bestreden. In Best hangen meer dan 550 nestkasten. Mezen bewijzen in toenemende mate hun nut door ook volop eikenprocessierupsen te eten. Vleermuizen eten de eikenprocessievlinders.

De bestrijding met een bacteriepreparaat start begin mei. Wanneer dit precies gebeurt, hangt af van onder andere weersomstandigheden. Het spuiten kan ook in de nachtelijke uren gebeuren. Het bespuiten van eiken wordt uitgevoerd door de firma M. Panhuijzen Terrein- & Groenvoorziening & Boomverzorging BV.

Wat moet ik doen als ik een processierups gezien heb?

Mochten in de vroege zomer dan toch nog rupsennesten verschijnen, dan bestrijden we de rupsen in de openbare ruimte door de nesten weg te zuigen. Het beste kunt u een melding doen op het moment dat de rupsen op de stam zitten. De rupsen verplaatsen zich door de boom en komen circa 1 keer per 2 dagen ‘zonnen’ op de stam. Het opzuigen van de rupsen kan alleen worden gedaan als de rupsen op de stam van de boom zitten (tot 7 meter hoog). Het opzuigen wordt uitgevoerd door de firma Ketelaars Groenvoorzieningen. U kunt een melding maken via de Fixi-app, online via onze website of telefonisch via 14 0499.

In uw eigen tuin last van eikenprocessierupsen? Ga dan niet zelf aan de slag met bestrijding, maar huur een deskundig bedrijf in.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS