Jeugdlintjes voor Tess én de hele Bestse jeugd

Donderdag 22 april 2021

Het kon misschien ook niet anders: een bijzonder jaar levert ook bijzondere aanmeldingen voor het Jeugdlintje op. Zoals de nominatie voor de tienjarige Tess Herps uit Best, die zich sinds afgelopen jaar met veel passie inzet voor stichting Het Vergeten Kind. Maar de Jeugdraad reikt daarnaast ook een symbolische onderscheiding uit aan alle kinderen en jongeren van Best: ‘helden in lastige tijden’. De lintjes reikten we deze week uit.

Tess

‘Ik maak me ‘hart’ voor het vergeten kind’, schrijft Tess op haar Instagrampagina, waar ze sinds 2020 zelfgemaakte armbandjes en zeepjes verkoopt voor het goede doel. Dat doel is de stichting Het Vergeten Kind, die zich inzet voor de ruim 100.000 kinderen in Nederland die niet veilig of liefdevol opgroeien.

De tienjarige Tess werd genomineerd voor het jeugdlintje door haar juf Loreal van Breugel van groep 7 van Kindcentrum Platijn. Ze vindt het bijzonder dat Tess zich op deze manier inzet voor een ander en dat vindt de Jeugdraad ook - zeker in coronatijd, waarin veel mensen en ook kinderen al genoeg éigen uitdagingen hebben. De Jeugdraad hoopt dat de actie van Tess ook andere kinderen en jongeren in Best inspireert om iets vergelijkbaars te doen.

Het jeugdlintje

Tess kreeg het jeugdlintje op donderdag 22 april uitgereikt door burgemeester Hans Ubachs. Onder andere haar klasgenoten en een flinke afvaardiging van de Jeugdraad waren getuige van het feestelijke moment op het buitenterrein van jongerencentrum Todo. De burgemeester sprak Tess bij de gezamenlijke toost nog even bemoedigend toe: “Tess, proficiat met deze mooie onderscheiding. Geniet ervan en zorg dat jouw actie een daverend succes wordt. En die oproep doe ik natuurlijk niet alleen aan Tess, maar aan iedereen, om de actie van Tess te ondersteunen.”

Naast haar werk voor Het Vergeten Kind zit Tess sinds dit schooljaar ook in de Jeugdraad van de gemeente Best, in de werkgroep Spelen. Daarnaast is ze dol op Harry Potter, gaat ze graag naar school en zit ze op hockey. Tess, die dacht namens de Jeugdraad een lintje aan een ánder te gaan uitreiken, was helemaal verrast toen de onderscheiding voor háár bleek te zijn. “Dit had ik niet verwacht. Ik ben echt heel erg blij!”

Lastige tijden

De Jeugdraad en de gemeente reiken dit jaar ook een tweede, symbolisch lintje uit aan alle kinderen en jongeren in Best. Want, zoals een van de voordragers omschreef: “Het valt echt niet mee voor de jeugd in deze lastige tijden”, verwijzend naar de lange perioden thuis, achter een beeldscherm, zonder bijvoorbeeld hun vrienden en gezamenlijke sportmomenten. “Maar ze doen het toch maar mooi.” Een andere voordrager schreef: “Ik vind álle kinderen helden”. En daar is de Jeugdraad het, samen met burgemeester Hans Ubachs en wethouder Ria van der Hamsvoord (jeugd/onderwijs), helemaal mee eens.

Alle 1.861 kinderen van 6 tot en met 12 jaar in Best krijgen deze week een kaart in de bus over ‘hun’ onderscheiding, inclusief een persoonlijke boodschap van onder anderen de burgemeester en de Jeugdraad. Maar dit lintje en de bijbehorende videoboodschap zijn natuurlijk voor de héle jeugd van Best, ook voor de jongeren van 12 tot en met 18 jaar.

De videoboodschap voor de jeugd van Best op YouTube: https://youtu.be/bto1FxkOyd4 

Facebook: www.facebook.com/jeugdraadbest
Instagram: www.instagram.com/jeugdraadbest

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS