Stook verstandig en voorkom overlast

Dinsdag 2 februari 2021

Gezellig, zo’n ronkend houtkacheltje in de wintermaanden. Maar het veroorzaakt meer overlast dan u denkt. Fijnstof in de lucht komt namelijk niet alleen van verkeer maar ook van houtkachels.

Ongeveer 1 miljoen mensen in ons land hebben een houtkachel of open haard. Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat ruim een kwart van de bevolking ‘enige tot ernstige overlast’ ervaart van openhaarden en houtkachels (vanwege geur, rook en stof). Kijken we naar verkeer, industrie, veeteelt en huishoudens dan veroorzaakt houtstook door particulieren 29% van de totale uitstoot van fijnstof.

Dilemma

Deze cijfers plaatsen houtstokers voor een dilemma. Afscheid nemen van de houtkachel? Minder stoken? Twee op de drie houtstokers zegt rekening te willen houden met de buren als die last hebben van de rook. Een flinke stap voorwaarts is goed stoken. Goede verbranding houdt namelijk de uitstoot van schadelijke stoffen laag. 5 tips om te zorgen voor de minste uitstoot:

  1. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout minstens 2 jaar. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout droog genoeg is. Het vochtgehalte mag maximaal 15% zijn.
  2. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout. Bij de verbranding van bewerkt hout komen er zware metalen vrij. In (spaan)plaat en laminaat zit veel lijm. Ook die horen daarom niet in de houtkachel of open haard.
  3. Laat de open haard uit bij windstil of mistig weer. Bij windstil of mistig weer blijft de rook tussen de huizen hangen. Meer informatie over weersomstandigheden en stoken vindt u op stookwijzer.nu. Let ook op stookalerts. Het RIVM geeft een stookalert af bij ongunstig weer of een slechte luchtkwaliteit.
  4. Zet de luchttoevoer van de kachel helemaal open. Als er genoeg zuurstof is, verbrandt het hout beter. Schuif de luchttoevoerklep nooit dicht om het vuur te ‘smoren’. Het hout verbrandt dan niet volledig en daardoor ontstaan er extra veel schadelijke stoffen, zoals koolmonoxide. Zorg voor voldoende aanvoer van verse lucht in de kamer. Zet ventilatieroosters open tijdens het stoken.
  5. Laat de schoorsteen minstens 1 keer per jaar vegen. Op tijd vegen verkleint ook de kans op een schoorsteenbrand.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS