Voorbereidingen aanpak eikenprocessierups in uitvoering!

Dinsdag 28 januari 2020

De eikenprocessierupsen waren in de zomer van 2019 volop in nieuws vanwege hun forse toename en de overlast die zij veroorzaakten. Ook in Best hadden we meer overlast dan in voorgaande jaren. Afgelopen najaar hebben we vroegtijdig aannemers aan ons weten te binden voor de bestrijding voor komende voorjaar en zomer. In het voorjaar bestrijden we de eikenprocessierups preventief door eiken te bespuiten met een bacteriepreparaat (biologisch). Mochten in de vroege zomer dan toch nog rupsennesten verschijnen, bestrijden we de nesten door ze weg te zuigen.

Mezenkasten

Maar we doen nog meer! Momenteel plaatst onze Buitendienst op diverse locaties meer dan 350 mezenkasten. Koolmezen en pimpelmezen bewijzen de laatste jaren in toenemende mate hun nut door ook volop eikenprocessierupsen te eten. Uit landelijk onderzoek blijkt dat ze daarbij aanzienlijke hoeveelheden weg eten. Daarnaast plaatsen we ook nog 100 vleermuiskasten. Vleermuizen eten de eikenprocessievlinders. De nestkasten worden opgehangen op diverse locaties in Best waar in de eiken andere, wettelijk beschermde vlindersoorten voorkomen.

Om RSS-feeds te kunnen lezen, heeft u een RSS-reader nodig. Via een RSS-reader kunt u zich dan abonneren op onze feed. Nieuwsarchief in RSS